Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:14 nov 2017

Schouten: sector moet plan van aanpak mest maken

Alle partijen in de mestketen moeten binnen vier weken een plan van aanpak opstellen om te zorgen dat de rotte appels worden verwijderd en de cultuur verandert.

Die opdracht heeft Carola Schouten, minister van Landbouw, maandagavond 13 november meegegeven aan LTO Nederland, Rabobank, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en brancheorganisatie van loonwerkers Cumela. Over vier weken worden de betrokken organisaties weer ontboden op het ministerie.

De minister zei na afloop dat er een stevig gesprek is gevoerd met de vertegenwoordigers van de sector. “Hier moet een cultuur doorbroken worden”, aldus Schouten. “Dit is niet een probleem dat je met regelgeving oplost. De sector moet zelfreinigend vermogen tonen en met een plan van aanpak komen om dat aan te pakken. Ik zal over vier weken beoordelen of dat plan voldoende is. De betrokken organisaties moeten zelf laten zien dat dit niet acceptabel is.”

‘Hier moet een cultuur doorbroken worden. Dit is niet een probleem dat je met regelgeving oplost’

De minister kondigde aan te overleggen met de minister van Justitie en Veiligheid om te zien op welke manier echt grote fraudeurs nog harder kunnen worden aangepakt.

“We hebben elkaar recht in de ogen gekeken. Ik heb gevraagd: welke verantwoordelijkheid neemt u. Je kunt wel roepen dat er meer inspecteurs moeten komen, of dat het de schuld van de overheid is. Maar als echt fraude plaatsheeft waarbij meerdere partijen zijn betrokken, kan ik wel achter elke vrachtwagen een inspecteur zetten en dan los ik het probleem nog niet op. De sector moet nu haar verantwoordelijkheid nemen. Zij kan haar leden aanspreken op hun gedrag.”

‘Als echt fraude plaatsheeft waarbij meerdere partijen zijn betrokken, kan ik wel achter elke vrachtwagen een inspecteur zetten en dan los ik het probleem nog niet op

Schouten ging niet inhoudelijk in op de vraag of door de nu gebleken mestfraude gevolgen heeft voor de derogatie. “Die discussie wordt in Brussel gevoerd. We moeten ervoor zorgen dat de wetgeving die we met zijn allen hebben gemaakt, nu ook wordt nageleefd. Dat is vooral om de goedwillende boeren niet de dupe te laten worden.”

LTO en LLTB: te weinig zelfreinigend vermogen getoond

LTO-bestuurder Hans Huijbers, die samen met LLTB‘er Leon Faassen namens de primaire sector aan het gesprek deelnam, erkende na afloop dat de landbouworganisaties in de afgelopen periode te weinig zelfreinigend vermogen hebben getoond. “Daar heeft de minister wel een punt. De sector heeft te weinig instrumenten ontwikkeld om boeren die het goed doen te stimuleren, en aan wie het niet goed doet een negatieve prikkel te geven.”

Rabobank: ons deel van verantwoordelijkheid oppakken

Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank, beende direct na de bijeenkomst naar de uitgang van het ministerie. In de draaideur zei hij dat hij samen met anderen een boodschap van de minister had meegekregen. Hij erkende niet blij te zijn: “Wat we zaterdag in NRC hebben gelezen is ook niet iets om blij van te worden. Maar wij zullen ons deel van de verantwoordelijkheid oppakken.”

Cumela: dit is een kantelpunt

Jaap Uenk, sectievoorzitter meststoffen van Cumela, stak de hand in eigen boezem. “De mestfraude zit ons heel hoog. De publicaties hebben geleid tot meer urgentie in de aanpak. Voor ons is dit een kantelpunt. Wat mij betreft moeten we de fraudeurs uitbannen, dat is schadelijk voor de gehele sector. We hebben wel bij Cumela gezegd: wij trekken onze verantwoordelijkheid naar ons toe, we moeten als eerste naar onszelf kijken. Het is treurig. Natuurlijk kenden we de signalen, maar wij hebben geen zicht op hoe ernstig het is. Betrouwbaarheid, je aan de regels houden, dat is van belang en daar zullen we de leden ook op aanspreken.”

Uenk zegt dat de sector wel de hulp van de overheid nodig heeft. Schouten zegt daarover dat ze eerst maar eens afwacht met welke plannen de sector komt. Uenk: “De bal ligt bij ons, niet bij de overheid. Wij moeten aan onszelf werken.”

Laatste reacties

 • vanlimpt

  Als de overheid ervoor kan zorgen dat lest verwerken veel goedkoper is dan fraude plegen is het probleem toch opgelost.

 • vaarkamp

  wat de NRC schrijft , is de waarheid en niets dan de waarheid,toch??????? En als dit de waarheid is, dan is er maar een conclusie mogelijk nl. : de autoriteit 0.005 is hiervoor verantwoordelijk, en had gewoon zijn werk moeten doen. Of dit artikel is op zijn zachtst gezegd niet correct.

 • vof smulders

  uit grondwateronderzoeken uitgevoerd door het R.I.V.M. blijkt dat het gehalte stikstof in het nederlandse grondwater de afgelopen jaren nagenoeg is gedaald tot de waarden die brussel ons heeft opgelegd.
  Volgens het NRC vind er door mestfraude een overbemesting plaats van plm 40%.
  conclusie;
  het verhaal van NRC berust op aannames,leugens of stemmingmakerij of de wettelijke aanwendnormen voor dierlijke mest liggen 40% te laag.

 • veelust

  Sector moet met plan komen.Minister neemt maar klakkeloos het verhaal(onderzoek) van NRC aan.Hier is nou echt weer een gevalletje van beleid op basis van emotie.Zou toch graag eerst eens het onderzoek van NRC wat meer natrekken voordat er weer allerlei rare bokkensprongen gemaakt worden.mevrouw Schouten gebruik aub je gbv en laat je niet opjagen door media en oproer organisaties.

 • fietskip

  Misschien NRC verhaal controleren!!!
  Veel beschuldigingen en suggereren, maar welke fouten hebben die bedrijven precies gemaakt? Dat schrijft de NRC niet.
  Frauderen mag niet, maar overheid mag ook bij zichzelf te rade gaan of de regelgeving wel zo goed is.

 • info196

  het zou een ZEGEN voor de akkerbouw zijn als de derogatie sneuvelt!
  Dan kunnen we onze gewassen en bodem eindelijk weer voldoende voeden. Nu worden we nog beperkt omdat in diverse delen van NL te veel beesten gehouden worden en de mestafzet ervan nog niet goed geregeld is.

 • ghsmale

  fraude is nooit goed,
  maar wordt de boel niet een beetje opgeblazen??

 • eenvoudige boer

  Ik vind het wel triestig om te zeggen. We kunnen het toch niet allemaal controleren.
  Wat is dan de waarde van al die regeltjes en wetjes. Dit komt niet echt geloofwaardig over bij Brussel denk ik.

 • oorspronkelijk

  verdachten bankje
  het blijven ontkennen dat er iets mis is wekt argwaan
  tevens voeding voor de anti's
  waarom niet constructief meedenken aan een oplossing
  mijn ervaring is dat ik me actief moet verzetten anders ben ik onbewust
  betrokken bij het faciliteren van grens overschrijdend gedrag
  regels voor stroomlijnen worden als knellend ervaren
  keerzijde is de botte bijl methode duidelijk en simpel
  dit beperkt de oplossing van de problematiek

 • 200113528

  er wordt gerommeld met mest en de nette bedrijven gaan daar financieel en emotioneel aan kapot.


Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.