Home

Nieuws 1 reactie

RvS: besluit gaswinning Groningen onvoldoende onderbouwd

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen.

De Raad van State heeft woensdag 15 november eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp over de gaswinning vernietigd. Volgens de hoogste bestuursrechter van het land waren die niet goed genoeg onderbouwd.

Meer oog hebben voor veiligheidsbelang inwoners

De minister had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. “De minister had in ieder geval nader onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om de risico’s in kaart te brengen”, aldus de Raad van State. Dat hij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming gaf om weer vijf jaar gas uit de grond te pompen zonder de risico’s te beoordelen, noemt de rechter ‘niet aanvaardbaar’.

De minister heeft terecht meegewogen dat moet worden voldaan aan de vraag naar aardgas. Maar hij heeft niet goed genoeg uitgelegd waarom de leveringszekerheid zwaarder moet wegen dan de risico‘s.

Grens hoeveelheid aardgas voorlopig vastgelegd

Totdat minister Wiebes, een nieuw besluit neemt, mag de NAM maximaal 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit de bodem pompen. Die grens heeft de bestuursrechter vastgelegd in een zogeheten voorlopige voorziening.

Zowel organisaties van inwoners die tegen de gaswinning zijn vanwege het risico op aardbevingen als gemeenten en de provincie Groningen hadden bezwaar gemaakt. Zij vinden de hoeveelheid gas die mag worden gewonnen nog veel te hoog.

De NAM was zelf ook naar de rechter gestapt omdat Kamp dit jaar besloot de maximale hoeveelheid met 10% terug te schroeven van 24 miljard tot 21,6 miljard kuub. Dat besluit is ook vernietigd, maar de grens die Kamp had vastgesteld blijft dus intact.

Boeren zien uitspraak RvS als psychologische overwinning

Tien boeren die als gedupeerden de zaak mede hadden aangespannen, zien de uitspraak van RvS als een psychologische overwinning, aldus Nette Kruzinga, juridisch adviseur van FeitH.

Belangenorganisaties als de Groninger Bodembeweging, het Groninger Gasberaad en milieuorganisaties stapten naar RvS om de gaswinningsbesluiten van 2016 aan te vechten. Dat deden ook 51 gedupeerden, de provincie Groningen, 19 gemeenten en de Veiligheidsregio Groningen. Bij de gedupeerden hoorden de tien boeren, die samen ook een bodemprocedure hebben aangespannen tegen de NAM. De groep boeren voelt zich niet veilig in hun boerderij en eist dat de NAM over de brug komt. Kruzenga: “We hebben een aantal tegenslagen gehad. Deze uitspraak van de Raad van State zorgt dat de boeren het gevoel hebben dat als je maar zwaar inzet en goede juridische ondersteuning hebt, je kunt winnen.” De boeren staan op 8 januari 2018 weer voor de rechter in hun civielrechtelijke zaak tegen de NAM.

Eén reactie

  • koestal

    Ach,dan kan er nog wel een paar jaar bijkomen,rekken en rekken is het devies

Of registreer je om te kunnen reageren.