Home

Nieuws

Rusland bant Braziliaans vlees

Rusland bant Braziliaans rund- en varkensvlees per 1 december voor onbekende tijd. Aanleiding voor deze maatregel is het groeihormoon ractopamine dat is gevonden in geïmporteerd vlees uit Brazilië.

In Rusland is dit hormoon verboden. Een Braziliaanse lobby-organisatie heeft gezegd dat het hormoon niet is gebruikt voor de productie van exportvlees. De Braziliaanse minister van landbouw liet weten dat er wellicht gesjoemeld is door individuele bedrijven.

Brazilië belangrijkste exporteur vlees voor Rusland

Een eerdere boycot van onder andere vleesproducten uit de EU, de VS, Australië, Canada en Noorwegen maakte Brazilië de belangrijkste exporteur van vlees voor Rusland. Ongeveer 90% van de import van varkensvlees en 60-65% van het rundvlees komt uit Brazilië. Door deze eerdere boycot is er ook weinig alternatief. Hierdoor zal Rusland voornamelijk aangewezen zijn op de binnenlandse productie.

Tekort rundvlees dreigt

De Russische veterinaire waakhond, die de ban invoerde, liet weten dat de importstop geen invloed zal hebben op de Russische vleesmarkt. Toch zullen de Russische veebedrijven in korte tijd het tekort moeten aanvullen, wat vooral voor rundvlees een probleem zou kunnen zijn.

Hoofd van de Nationale Russische vleesvereniging zegt dat de ontwikkelingen in de rundvleesmarkt vooral afhangen van de mogelijkheid om van elders, zoals Wit-Rusland, rundvlees te importeren. De verwerkende industrie zal door de ban naar verwachting een tekort van vettere delen uit varkensvlees krijgen.

De verwachting is dat deze kwestie door Rusland gebruikt gaat worden in de lopende onderhandelingen met Brazilië. Rusland wil graan, plantaardige oliën en vis exporteren naar Brazilië en Brazilië wil soja verschepen naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.