Home

Nieuws 10 reacties

Populatie grutto’s blijft krimpen

De populatie grutto’s blijft ondanks een stijging in 2017 krimpen.

Dit blijkt uit een bericht van de Vogelbescherming. Het jaar 2016 was een slecht jaar met slechts 4.000 uitvliegende grutto’s. Met 12.000 uitgevlogen grutto’s in 2017, is dit het beste resultaat van de afgelopen jaren. Het gunstige weer tijdens het broedseizoen wordt door de organisatie genoemd als mogelijke oorzaak. Door het warme weer waren er voldoende insecten, waar de kuikens afhankelijk van zijn.

Achteruitgang 3,5% per jaar

Ondanks het betere jaar blijft de populatie grutto’s krimpen. Per jaar gaat de populatie gemiddeld met 3,5% achteruit. Om de huidige populatie grutto’s, ongeveer 34.000 paren, op peil te houden, zouden er afgelopen broedseizoen circa 18.000 jongen groot moeten zijn geworden.

Weidevogelbeheer

Voor de Vogelbescherming zijn deze cijfers het signaal dat het weidevogelbeheer in Nederland beter moet. Als het aantal jongen niet toeneemt, blijft de grutto in aantal achteruit gaan, aldus de organisatie.

Laatste reacties

 • Mfb

  Met de kraai en de ooievaar gaat het wel goed. Daar komen er elk jaar meer van...

 • frl

  Waar moeten die kuikens ook heen als alles in 1 keer plat gemaaid wordt.
  De weidepremie zou op basis van 150 dagen moeten komen, voordeel eerder in het voorjaar weiden meer verschillende stadia van gras, pollen waar de bloemen/kruiden kunnen bloeien en zaaien, door deze bloemen/kruiden en mest meer insecten voor kuikens en meer schuilplek tegen predatoren.
  Stroken lijkt wel mooi maar voor de roofvogels is het maar een koud kunstje om over die stroken te vliegen, en alles wat beweegt te pakken.

 • edke

  roofvogels afschieten en de weidevogel groeit weer

 • Trot

  Weidevogel als lekkernij voor vos,kraai en roofvogels hoera nu nog de wolf Geen wild beheer kwijt weidevogels aju leven de natuurfilosofie

 • farmerbn

  Populatie boeren gaat met hetzelfde percentage achteruit. Zou er een verband zijn?

 • Jaap39

  @frl ook percelen met uitgestelde maaidata hebben te maken met hoge predatie druk. Gezien uw verdere vertolkte betoog concludeer ik dat u dat ook wel weet. Maar toch weer even tegen de goedwillende boeren aanschoppen hé....

 • alco1

  Mooi. Hebben we er ook niet zo'n last van met gras maaien. ( cynisch)

 • frl

  Jaap39# maak je niet druk, hoe zie of wil jij het dan hebben kom dan zelf ook met een idee .

 • alco1

  Bij uitgestelde maaidata gaan die 'stommers' niet leggen, want daar is om graszode behoud bijna niet bemest, dus geen voedsel.

 • koestal

  De predators worden goed beschermd,het is dweilen met de kraan aan.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.