Home

Nieuws

OM legt biovergister van Bela Group stil

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de biovergistingsinstallatie van Bela Group in Ysselsteyn stilgelegd. Tot nader order mogen geen stoffen meer worden aangevoerd.

De op het terrein opgeslagen stoffen mogen niet meer worden afgevoerd. De installatie werd vorige week doorzocht door de politie op verdenking van fraude met mest en afvalstoffen. Zelf spreekt het OM nog van een biovergistingsinstallatie in het noorden van Limburg. Tegenover de media heeft directeur Dick Kroot van Bela Group erkend dat het gaat om zijn bedrijf. Volgens dagblad De Limburger heeft Kroot aangegeven de overschrijding te onderzoeken en de exacte omvang nog niet te kennen. Daarbij merkt hij op dat het bedrijf de installatie eind vorige week zelf al heeft stilgelegd.

Valse transportdocumenten

Het OM maakte vorige week bekend dat er sinds 2013 vermoedelijk drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt bij de installatie als is toegestaan volgens de vergunning die is afgegeven voor 34.000 ton per jaar. De installatie zou dat niet aankunnen. Het vermoeden is dat er afvalstoffen worden omgekat naar mest. De verdachten zouden daarbij gebruik maken van valse transportdocumenten. De bedrijven hebben hiermee naar schatting van het OM meer dan € 1 miljoen verdiend.

Onvoldoende zicht op ingenomen stoffen

Tijdens de doorzoeking constateerde de politie dat de interne processen bij het bedrijf onvoldoende op orde zouden zijn. Er is volgens het OM onvoldoende zicht op welke stoffen er worden ingenomen, hoe deze worden verwerkt en hoe deze vervolgens worden doorverkocht. Hierdoor bestaat het risico dat er afvalstoffen het bedrijventerrein af gaan als mest of bodemverbeteraar, terwijl het restproduct niet voldoet aan de eisen die hieraan worden gesteld. Indien niet-toegestane afvalstoffen en dierlijke mest niet volgens de regels in een bio-vergistingsinstallatie worden verwerkt, kunnen er chemicaliën, bacteriën of ziektekiemen in zitten. Dat brengt risico’s met zich mee. Dat product mag niet terecht komen op land waar vervolgens koeien grazen of voedsel verbouwd wordt. Het restproduct moet in zo’n geval als afval verwerkt worden.

Foto

  • Foto: Ton Kastermans Fotografie

    Foto: Ton Kastermans Fotografie

Of registreer je om te kunnen reageren.