Foto: ANP AlgemeenNieuws

Maatwerk om grondwater te beschermen tegen nitraat

Rijk, provincies, drinkwaterbedrijven en LTO Nederland willen in 40 grondwaterbeschermingsgebieden projectmatig de grondwaterkwaliteit verbeteren. Doel is onder meer het verminderen van de uitspoeling van nitraat.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een plan van LTO daarvoor tot het zijne gemaakt. Doel is om geen extra regels op te stellen. Betrokken boeren moeten met beter bodembeheer en goed vakmanschap de waterkwaliteit verbeteren door de agrarische uitstoot te verminderen.

De afspraak wordt ingebed in het Nitraatactieprogramma. Minister Carola Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het de bedoeling is afdoende maatregelen te nemen om aan het doel van de Nitraatrichtlijn te voldoen.

Ervaringen

In verschillende grondwaterbeschermingsgebieden zijn ervaringen opgedaan om met bovenwettelijk maatwerk de nitraatuitspoeling op agrarische bedrijven te verminderen, schrijft Schouten. Zij noemt als voorbeeld de projecten Duurzaam Schoon Grondwater (Limburg), Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (Gelderland), Boeren voor Drinkwater (Overijssel) en Grondig boeren voor Water (Drenthe).

Lees ook de blog van Claude van Dongen, LTO-portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit: ‘Regionaal maatwerk brengt nitraatdoel eerder dichterbij’.

Beheer
WP Admin