Home

Nieuws 7 reacties

Klimaattop: Afspraken over uitstoot landbouw

De landbouw stoot broeikasgassen uit; over de aanpak daarvan zijn afgelopen week afspraken gemaakt op de klimaattop in Bonn (D.). VN-voedselorganisatie FAO is blij. De verwachting is dat de landbouw veel kan gaan betekenen bij het streven om klimaatdoelen te halen.

Tegelijk maakte de klimaattop afspraken over de aanpak in de landbouw in ontwikkelingslanden om onder meer voedselzekerheid te verbeteren. De landbouw lijdt daar onder de klimaatverandering en de daardoor veranderende weersomstandigheden. Na jaren van discussiëren werden nu concrete plannen gemaakt voor uitvoering. Er wordt nu gekeken hoe zaken als bodemgezondheid en vastlegging van CO2 in de bodem verbeterd kunnen worden en hoe het gebruik van kunstmest efficienter kan.

Er werd geconcludeerd dat de wereld nog niet op de juiste weg is om de klimaatdoelen te halen. Volgens de aanwezigen kan de landbouw hierin een groot verschil gaan maken

De jaarlijks terugkerende bijeenkomst evalueert de stand van zaken omtrent het Parijse klimaatakkoord. Er werd geconcludeerd dat de wereld nog niet op de juiste weg is om de klimaatdoelen te halen. Volgens de aanwezigen kan de landbouw hierin een groot verschil gaan maken. Daarnaast werd erkend dat steeds meer mensen honger lijden, onder andere door klimaatverandering, en dat hiervoor ook maatregelen nodig zijn.

FAO blij met ‘deze belangrijke beslissing’

De wereldvoedselorganisatie FAO liet in een reactie weten blij te zijn met deze stap. “FAO verwelkomt deze belangrijke beslissing als een grote stap in de uitvoering van het Parijse Klimaatakkoord”. Directeur-generaal van FAO José Graziano da Silva sprak op de klimaattop en pleitte voor meer inspanningen om de uitstoot van de landbouw te verminderen en tegelijkertijd de opbrengsten te verbeteren. Hij benadrukte daarbij dat van kleine boeren en familiebedrijven niet kan worden verwacht dat ze deze uitdagingen alleen aanpakken.

Laatste reacties

 • alco1

  Jammer dat de werkelijke reden van evt. klimaatveranderingen iedereen treft en daar dus de oplossing niet wordt gezocht.

 • Hilhorst100

  Schaf eerst overal in de wereld het oudejaarsvuurwerk af, heel simpel maar dat kan schijnbaar niet

 • WGeverink

  Het klimaat veranderde in het verleden en het klimaat veranderd in de toekomst. Feit is dat de aarde niks doet wat nog niet eerder voorgekomen is. Ook zit onze planeet op dit moment in een hele koele periode en is het CO2 gehalte van de lucht erg laag tenopzichte van het gemiddelde over honderdduizenden jaren. En honderdduizend jaar geleden waren de mensen niet eens van invloed. Er gaan nog steets veel meer mensen dood van de kou dan van de hitte. Wie wist bij de weg dat de winter van 2012/2013 voor een groot gedeelte van Europa en Rusland de koudste winter was van de laatste 70 jaar?

 • veelust

  En toch moeten we er voor zorgen dat er minder plantenvoedsel in de lucht komt

 • koestal

  Doe maar wat aan de uitstoot van het sterk toenemende vliegverkeer,dat mag allemaal ,geen enkele beperking,daarvoor moet de landbouw inleveren ! volgens een geheim politiek besluit !

 • koestal

  Minder koeien en meer vliegtuigen ,daar waren ze het gauw over eens .

 • koestal

  gewoon minder produceren,er moet eerst schaarste komen ,dan stoppen ze wel met zeuren over uitstoot,

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.