Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:22 nov 2017

In 2017 al voor € 8,6 miljoen mestboetes opgelegd

Dit jaar zijn tot nu toe 1.316 boetes opgelegd voor mestfraude met een totaal boetebedrag van € 8,6 miljoen.

Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens een interpellatiedebat in de Eerste Kamer. De opgelegde boetes variëren van € 100 tot € 275.000. Schouten benadrukte hiermee dat er wel degelijk wordt gecontroleerd en gehandhaafd op het gebied van mestafzet.

Senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren had een interpellatiedebat aangevraagd in de Eerste Kamer om de minister te bevragen over mestfraude, naar aanleiding van de berichtgeving hierover in NRC. Koffeman vindt, net als Marijke Vos (GroenLinks) en Meta Meijer (SP), dat de overheid harder moet ingrijpen.

Niko Koffeman - Foto: ANP
Niko Koffeman - Foto: ANP

Vertrouwen in zelfreinigend vermogen mestsector

De route die Schouten kiest om de sector een plan van aanpak te vragen om mestfraude aan te pakken, vinden de senatoren niet goed. Koffeman vraagt zich af waarom Schouten vertrouwen heeft in het zelfreinigend vermogen van de mestsector.

Senator Vos vindt het ‘volstrekt naïef’ van de minister om aan de sector om een oplossing te vragen. “De sector heeft haar geloofwaardigheid wat mij betreft sterk verkwanseld in dit dossier”, vindt Vos. Ze verwijst naar een sectorplan van 2014, waarin ook het doel was om mestfraude aan te pakken.

Minister Carola Schouten in de Eerste Kamer. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten in de Eerste Kamer. - Foto: ANP

Capaciteit controle en handhaving opschalen

Minister Schouten herhaalt in de Eerste Kamer haar standpunt dat ze regel op regel kan stapelen, maar dat dit niet werkt als de cultuur in de sector is om elkaar de hand boven het hoofd te houden bij fraude. “Het is ook niet dat ik de verantwoordelijkheid volledig bij de sector leg”, zegt Schouten. Ze onderzoekt of de capaciteit voor controle en handhaving bij de overheid ook kan worden opgeschaald. “Maar als je alles als overheid zelf gaat doen, haal je de verantwoordelijkheid bij de sector weg”, aldus Schouten.

PvdD diende een motie in die de regering vraagt om de capaciteit van de NVWA en het OM zodanig op te schalen dat capaciteitsgebrek geen reden meer kan zijn om mestfraude niet aan te pakken. Schouten ontraadde de motie. Er komt wel jaarlijks € 20 miljoen extra bij voor alle taken van de NVWA.

Laatste reacties

 • J.Bogers

  Fa Daas had alleen al 10 mln boete. Meld eens een keer iets nuttigs

 • koestal

  Het gaat ook niet meer om incidenten

 • Piloot

  Hier word weer eens veel herrie gemaakt door de dieren en milieuclubjes over een 2 jaar oud rapport waar ook nog eens selectief in word gewinkeld. Enkel en alleen maar om de sector in een kwaad daglicht te stellen terwijl de derogatie onderhandelingen in volle gang zijn. In Europa zullen ze de krantenkoppen wel meekrijgen en dan hebben ze hun doel weer bereikt.

 • info36

  Figuren als Koffeman moeten doodgezwegen worden.

  ------------------

  Deze reactie is aangepast, omdat deze niet voldeed aan de huisregels, zie <>

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Wiann

  Is een boete betalen voordeliger dan je aan de regels te houden misschien?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.