Home

Nieuws

Houtsnippers in bodem kunnen bijdragen aan meer koolstof

Toediening van houtsnippers aan de bodem ‘kan bijdragen aan de verhoging van het koolstofgehalte’.

Dat meldt het Vlaamse infocentrum voor de land- en tuinbouw (Vilt) op basis van een analyse door de Bodemkundige Dienst van België. In het eerste jaar van het onderzoek ging het stikstofgehalte er niet op achteruit. Het gaat om onderzoek in het kader van het project ‘Koester de koolstof’ van het agrobeheercentrum Eco2.

Bodemkwaliteit en houtkantenbeheer

Het project moet 2 vliegen in één klap slaan door lokaal geproduceerde houtsnippers in te werken in de bodem. Niet alleen zouden ze de bodemkwaliteit in Vlaanderen verbeteren, maar ook kan het nabije gebruik ervan het houtkantenbeheer een duwtje in de rug geven.

‘Geen teelttechnische nadelen bij suikerbieten, chicorei, erwten, bonen of mais’

“Simulaties wijzen op een groot potentieel van koolstofopbouw in de bodem”, zegt Brecht Lammens van het agrobeheercentrum.
“Maar om conclusies te trekken is het nog te vroeg”, zegt ze. “We weten wel al dat boeren geen teelttechnische nadelen ondervonden bij de teelt van suikerbieten, chicorei, erwten, bonen of mais.”

Techniek komt uit Canada

Eco² pikte de zogenoemde BRF-techniek op (bois raméaux fragmentés, oftewel versnipperd takkenhout) in Canada. Hierbij wordt vers takkenhout verhakseld om het daarna oppervlakkig de bodem in te werken. Het hout wordt dan door micro-organismen afgebroken tot humus dat de bodemstructuur verbetert en bodemleven stimuleert.

Of registreer je om te kunnen reageren.