Home

Nieuws 27 reacties

Hoogste bod veiling pachtgronden € 3.550

€ 3.550 per hectare, per jaar. Dat is het hoogste bod tijdens de openbare inschrijving van 39 kavels landbouwgrond in de IJsselmeerpolders.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op 31 oktober 2017 via een openbare inschrijving 39 kavels agrarische grond met een totale oppervlakte van ongeveer 836 hectare in geliberaliseerde pacht aangeboden. Deze pachtvorm houdt in dat verpachter en pachter zelf de hoogte van de pachtprijs bepalen en niet gebonden zijn aan het Pachtprijzenbesluit.

Zie onderaan dit artikel een overzicht van alle hoogste biedingen per kavel.

242 biedingen

Er zijn in totaal 242 biedingen uitgebracht. Het Rijksvastgoedbedrijf laat weten tevreden te zijn met het resultaat van de openbare inschrijving. Hoeveel meer er is geboden ten opzichte van de vorige pachtprijs kon de verantwoordelijke ministerie van Financiën niet zeggen.

Ook in 2018 openbare inschrijving

De uitgifteduur is per kavel verschillend en varieert van twee tot zes jaar. Met deze inschrijving wordt meer transparantie en marktwerking nagestreefd, aldus het Rijksvastgoedbedrijf. Ook in 2018 zal het Rijksvastgoedbedrijf kavels agrarische grond bij openbare inschrijving in geliberaliseerde pacht aan gaan bieden.

Hoogste bod voor perceel in Emmeloord

Het hoogste bod van € 3.550 per hectare per jaar is voor een perceel, ruim 20 hectare, aan het Friesepad in Emmeloord. De kavel wordt per 1 december 2017 in geliberaliseerde pacht uitgegeven. De pachtperiode is 3 jaar en 11 maanden.

Voor een perceel, ruim 11 hectare, in de Noordoostpolder aan de Weg van Ongenade te Creil is een bod van € 3.333 per hectare gegund.

Laagste bod net boven € 1.000

Het laatste bod is € 1.001 per hectare voor een landbouwperceel van ruim acht hectare aan de Paardenweg in Kraggenburg. De pachtperiode van deze kavel is 5 jaar en 11 maanden.

Twee jaar geleden bood het Rijksvastgoedbedrijf 395 hectare grond aan in de polders Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Toen was het hoogste bod € 2.809 per hectare. De opbrengst van deze openbare veiling van was bijna 70% hoger vergeleken met de opbrengst voor de veiling.

Klik hieronder op de tabel voor een vergroting.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • vanvelthoven7

  denk dat de overheid een hoger saldo van deze gronden heeft dan de gebruiker

 • alco1

  Je mag wel tuinbouw hebben om daar nog iets uit te halen.

 • willemsenG.

  de boeren maken elkaar weer s gek , gezien de saldo berekeningen ( boerderij2017)lijkt men met deze prijzen geen geld te verdienen , en de overheid is de lachende derde. Bovendien zullen verpachters nu gaan denken dat er bij de boeren zoveel rek in zit omdat ze zoveel geld willen betalen voor pachtgrond .....zorgelijk

 • Schaap1975

  Zou op deze grond misschien legale wietteelt zijn toegestaan?? Het is te gek voor woorden deze prijzen en de overheid maar lachen en de boertjes maar ploeteren.

 • hemmie

  Valt mij nog mee, gaat dus nog niet zo slecht met de boertjes,had er eigenlijk ook wel belang bij maar het is mij net te ver.

 • deB.


  hahahaha domme boeren, ze gunnen elkaar net niets! dom anders niet

 • farmerbn

  Boeren in Lelystad die straks wat land kwijtraken door het vliegveld zijn de lachende derden. Zij kunnen veel geld vragen aan de overheid en wijzen naar deze bedragen.

 • kleine boer

  @deB. jij denkt er word weinig op mij gereageerd dus ik ga de boeren maar dom noemen komt er vanzelf reactie? Er staat toch nergens waar het voor gepacht word? Misschien wel een festival in de buurt zoals hier ook wel eens die willen dan perse ruilgrond of een tuinder of bollen teler met speciale voorkeur voor deze grond....

 • jorisbuijs

  hoge pachtprijzen en nog maar verder opdrijven ze niet meer naar benenden.
  Windmolens in dat gebied maken boertjes zonder geld buiten landbouw kapot dus allen aan duurzame energie en schaalvergroting zet door, is toch trots

 • mariapeel

  Boerderij moet zich schamen om dit te publiceren

 • Soms

  #mariapeel, Boerderij doet graag aan stemmingmakerij. Ze publiceren ook met plezier de "duurste percelen". Vast goeie vriendjes met de makelaardij.

 • moi !

  Hier is weinig duurzaamheids aan .Zowel voor boer al voor overheid.

 • huisvader

  De realiteit , wordt wel in de mix bekeken door de gebruiker en wie niet waagt wie niet wint

 • jfvanbruchem1

  Mariapeel, het is toch gewoon een feit.

 • pelleboer

  in vier jaar 280000€ kwijt aan pacht. Koop je in Thüringen 14 hec voor. Boer je van 25 tot 65 jaar doe je dat grapje 10 keer. Heb je 140 hec goede akker in eigendom. 700€ per hec is hier de top.

 • pelleboer

  in vier jaar 280000€ kwijt aan pacht. Koop je in Thüringen 14 hec voor. Boer je van 25 tot 65 jaar doe je dat grapje 10 keer. Heb je 140 hec goede akker in eigendom. 700€ per hec is hier de top.

 • info36

  Compleet geschift. Tijd voor opname

 • deB.


  kom op kleine boer, waanzinnige prijzen man!
  slaat compleet nergens op.
  je gaat het nog verdedigen ook...precies dom

 • Attie

  Hopen misschien op verandering van de geliberaliseerde pachtwet ??

 • kleine boer

  DeB. dus als jij je bedrijf verkoopt of verhuurd ga je met koper of huurder een prijs bepalen die voor koper of huurder rendabel zijn ? Wie is er nou dom?

 • deB.


  Wil je de rest van reactie's ook even afgaan... je reactie bevestigt evenzeer mijn beeld.

  Als ik verkoop is het tegen de marktwaarde, het dubbele gaat normaal gesproken niet lukken.
  Deze inschrijvingen tegen voornoemde bedragen zijn compleet geschift! Ga mij niet aan die onzin linken.


 • pinkeltje

  Waarom zou je grond verhuren voor minder dan iemand bereid is ervoor te betalen? Gun anderen ook gewoon hun verlies als je het zelf niet ziet zitten!

 • landboer

  Lang leve de vrije markt! Feit is dat in zo,n markt weinig verdiend word behalve de verhuurder! Was trouwens met melkquotumlease idem, gaat straks met fosfaat ook gebeuren!

 • Jan-Zonderland

  €3550 per ha is erg veel geld en ik weet niet precies welke saldo's er vandaag de dag te halen zijn per gewas maar met uitruilen ZOU het misschien mogelijk zijn als er verder geen beperkingen zijn mbt aaltjes, witrot en andere mogelijke besmettingen.
  Stel een bollenboer huurt dat land en in die drie jaar kan hij er 1 jaar tulpen op telen, een jaar ruilen met aardappelteler waarbij de bollenboer tulpenland terug krijgt van aardappelboer en het derde jaar lelies erop
  De grond wordt dan wel wat uitgewoond maar dat maakt niet uit.

 • Mbmb

  Zie je nu waarom de politiek niet wil ingrijpen in het pachtdossier? De liberale pacht, zonder enige bescherming in prijsstelling of continuïteit, leidt tot uitwassen en exorbitante prijzen. De nood is blijkbaar hoog, dus is dit het 'markt'gevolg. Nu in de pocket van de overheid, maar de andere grote eigenaren s zullen dit navolgen. Erg onwenselijk voor de hele agrarische structuur. Pachtbescherming is er in het verleden niet voor niets geweest en is nu weer zeer actueel. Hoog, hoog tijd om de liberale pacht in te perken.

 • melkveehouder .

  Ik ga volgend jaar eens kijken welke gewassen er geteeld worden. Blijkbaar doe ik het niet goed om grond ten behoeve van de melkveehouderij te gebruiken.

 • John*

  worden zulke prijzen ook geboden na 2 a 3 matige / slechte jaren? Dat is natuurlijk wel de keerzijde van deze pachtvorm. Ik zou als pachtende boer toch kiezen om in een slechte periode flink wat percelen voor langere duur en wat minder geld bij elkaar te scharrelen dan nu in deze hoogtij dagen. Als de saldo's komende jaren onderuit gaan ga je er flink mee de boot in.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.