Home

Nieuws 2 reacties

Glyfosaat-toelating mogelijk naar drie jaar

De hernieuwde toelating van glyfosaat zal mogelijk maar drie jaar duren. Frankrijk wil de Europese vergunning voor glyfosaat met maximaal drie jaar verlengen.

De Franse minister van ecologische transitie Nicolas Hulot zegt dat Frankrijk een ander voorstel niet zal ondersteunen. Er is, zeggen Brusselse bronnen, een grote groep EU-lidstaten tegen het compromis om de onkruidbestrijder voor een periode van vijf jaar toe te laten. Zij willen een kortere toelatingsperiode.

De Europese lidstaten praten donderdag 9 november over de toelating in het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff).

Nederland stemt in met het compromisvoorstel om de onkruidbestrijder voor vijf jaar toe te laten. Duitsland was tot begin van de week nog onduidelijk over zijn positie. Landbouwminister Christian Schmidt wil dat er in elk geval een beslissing kom.

Frankrijk wil glyfosaat helemaal verbieden

Hulot zegt dat het zijn uitgangspunt is om glyfosaat helemaal te verbieden, niet om het weer toe te laten. “Ik ga uit van maximaal drie jaar, daar sta ik intern en extern voor. Dat is de meest menselijke en de meest rationele uitkomst op dit moment. Die drie jaar geeft ons de tijd om alternatieven te ontwikkelen.”

Duitsland: wetenschappelijke onderbouwing doorslaggevend

De Duitse landbouwminister zegt dat van belang is dat een beslissing wordt genomen. Maar of hij zal instemmen met een verlenging of zich zal onthouden, is nog niet duidelijk. Hij vindt dat bij het besluit de wetenschappelijke onderbouwing de doorslag moet geven.

Hulot betoogt dat het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast. Hij laat het oordeel van het internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie zwaar wegen. “Laten we niet wachten op een lijst met slachtoffers, maar nu beginnen met handelen.”

Mede-auteur: Ruud Peijs

Laatste reacties

  • henk 60

    wat een onzin. Gaan ze water ook verbieden daar ga je dood van als je 20 liter achter elkaar naar binnen kipt. Stop eens met al die emotie in de beslissingen en kijk naar de feiten. Het gevolg van een verbod zal een hogere milieu belasting zijn door andere niet zo goed werkende stoffen. Willen we dat ????

  • sjoerddehoop1

    Het komt er nu op aan dat de sector zelf, vrijwillig, een voorstel doet om het Glyfosaat gebruik sterk terug te dringen zoals het overmatig antibiotica gebruik ook door de veehouderijsector is opgepakt. Vroeger kocht je de Roundup in 5 of 10 liter verpakking nu kopen ze het per 60 of 200 liter.
    Er is al veel teveel AMPA in het milieu en de voedselketen terechtgekomen.

    Pre-harvest spuiten is niet meer van deze tijd. Stelselmatig de groenbemesters doodspuiten eveneens niet. Beperk je als gangbare boeren tot alleen de noodmaatregelen dan heb je aal een forse beperking. Binnen de biologische landbouw werken we al vele jaren helemaal zonder.

Of registreer je om te kunnen reageren.