Home

Nieuws 14 reacties

Elektrakeuring verplicht in stallen

Verzekeraar Interpolis stelt veehouders verplicht om elke 5 jaar de elektrische apparatuur in de stal te laten keuren.

Deze voorwaarde wordt per 1 januari 2018 opgenomen in de brandverzekeringspolis.

Boeren die zich niet aan de keuringsplicht houden, kunnen geen schade claimen

Bewustwording brandgevaar

Een woordvoerder laat weten dat deze keuze is gemaakt om boeren bewust te maken van het risico op brand. Op deze manier blijft een brandverzekering betaalbaar voor verzekeraar en boer, betoogt de zegsman. Boeren die zich niet aan de keuringsplicht houden, kunnen geen schade claimen.

De keuring is alleen van toepassing op potentieel brandgevaarlijke onderdelen, volgens de eisen van de Nederlandse Technische Afspraken (NTA) 8220. Dit type keuring is volledig gericht op de brandrisico’s bij elektra.

Univé

Verzekeraar Univé zegt vooraf de installaties bij veehouders te controleren en aan de hand daarvan eventueel aanvullende preventiemaatregelen te stellen. Deze maatregelen worden vervolgens vermeld op de polis.

Delta Lloyd

Delta Lloyd pakt het tot nog toe anders aan: zij hanteren hun eigen keuringsmethode. Deze is breder dan het beperken van brandgevaar. Een woordvoerder verwacht wel dat deze keuring binnenkort zal overgaan in de NTA 8220. De keuringen van Delta Lloyd worden door de verzekeringsmaatschappij erkende bedrijven uitgevoerd.

Laatste reacties

 • DAAN

  Ja dat vindt ik een goede reden om in te voeren

 • Barneveldsei

  Alleen jammer dat als je oude elektrische verdeelkast heb verwijderd dát je gelijk 700 euro moet betalen voor een nieuwe keuring. Opsturen van reparatie nota is niet voldoende bij Univé. Terwijl dit door de keurmeester wél is aangegeven als voldoende.

 • mtseshuis

  Ja, krijgen nu heksenjacht en reparaties uit te voeren die niks, 0,0 met brandveiligheid te maken hebben... Belangrijke zaken (hoofdzekeringen goed aangesloten?) kijken ze niet naar, wel naar pietluttigheden als schildjes en klepjes...

 • brandy

  wel heel gemakkelijk van de verzekeraars ons verplichten met een elektra keuring ,dan kun je kiezen uit 3 keurings instanties,en dan moet je ook nog de rekening betalen.
  wij hebben er niet om gevraagd dus moeten ze zelf maar betalen,of de premie naar beneden.

 • wilco_roelofsen@live.nl

  Daar noem je ook een paar verzekeringen op en aan de andere kant strooien ze maar met sponsorgeld v d klanten

 • wilco_roelofsen@live.nl

  Daar noem je ook een paar verzekeringen op en aan de andere kant strooien ze maar met sponsorgeld v d klanten

 • JNJS

  Ik denk een keuring en eventuele herstel van de installatie een zeer goede investering is. Je voorkomt discussies achteraf mocht de boel toch in de fik vliegen.

 • farmerbn

  Als je na een keuring de installatie op norm brengt is het risico op brand verminderd. Het is logisch dat de premie dan omlaag gaat.

 • Snel

  5 jaar geleden gedaan, geeft je gerust gevoel dat alles weer op orde is. Nu alle schakel materiaal vervangen, wat stopcontacten waren de aard pootjes afgebroken of bijna. Neem toch geen risico en bovendien geeft `t de sector een negatieve stempel.

 • Henny Groote

  Univé stelde tot nu toe geen eisen aan de elektra in bedrijven/boerderijen. In tegenstelling tot andere grote verzekeraars die jaarlijks een verklaring opvragen van een gecertificeerd Elektricien. Deze verklaring gaat naar de verzekeraar ligt bij de eigenaar en bij de Elektricien. De reden om deze verklaring niet te vragen is duidelijk. De strategie van Univé is; na een grote brand dekking afwijzen op NEN 1010 en daarom geen voorschot betalen, zoals het geval was bij het hotel de TOVENAARSBERG in 2008. Na 3mnd. is de reserve op want als een bedrijf verloren gaat zijn er van de één op de andere dag geen inkomsten.
  Dan een Kort Geding waar een officiële verklaring van het Installatiebedrijf over het geheel voldoen aan de NEN1010 norm wordt overgelegd. De advocaat van Univé betwist deze verklaring en wil een nader onderzoek. Dat Univé daardoor een gerenommeerd Installatiebedrijf in een kwaad daglicht stelt? Doet niet terzake. Enige doel van Univé een bodemprocedure uit te lokken waarin via deskundigen rapporten aangetoond moet worden dat de elektra installatie wel degelijk aan de NEN 1010 voldeed. De kosten van de advocaat en deskundigen en het levensonderhoud moest uiteindelijk van het voorschot betaald worden. Daardoor werd het onmogelijk om te herbouwen omdat Univé ook de door Univé zelf getaxeerde herbouwwaarde en ipv van de verzekerde som het schadebedrag 40% lager vastgestelde.
  Dit gebeurd heel vaak; "Afwijzing van dekking op NEN1010".

 • WGeverink

  De kosten van het keuren en het kiezen van het bedrijf wat de keuring uitvoert zijn uiteraard voor de verzekering. Mij kost de keuring alleen een aantal uren uit mijn dag. Mocht je geen verstand hebben van electrische installaties laat dan je eigen electricien meelopen tijdens de keuring.

 • koestal

  komt door de vele branden in stallen van de afgelopen tijd

 • koestal

  Unive controleert bij mij wel,ik vind het prima

 • vleeskipje

  Momenteel wordt er op mijn bedrijf gekeurd. 5 jaar geleden ook gekeurd en aanbevelingen/reparaties opgevolgd destijds. Kort geleden een kortsluiting gehad op een klemmenstrook waarvan de schroeven niet vast genoeg zaten. Komt door hoge spanningen en temperatuurverschillen in het systeem.
  Een keuring doe je dus altijd voor jezelf en niet alleen voor de verzekeringmaatschappij. Kies voor de beste keuringsinstantie want een plastic kapje aanbrengen die weg is, is natuurlijk belangrijk maar klemmenstroken en ander technisch materiaal wat warm wordt door loszitten is minstens zo belangrijk.
  Altijd keuren dus. Je verzekering kan je het beste adviseren welke bedrijven goed keuren, want de verschillen zijn er.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.