Home

Nieuws 4 reacties

Drugscrimineel loert naar boerenerf in het noorden

Drugscriminaliteit op boerenerven schuift op van het zuiden naar het noorden.

In Brabant en Zeeland is de jacht op drugscriminaliteit dusdanig succesvol dat criminele bendes, die boerenerven misbruiken voor hun illegale drugshandel, hun heil daarom steeds vaker in andere delen van Nederland zoeken. Dat schrijft Trouw zaterdag.

Platteland aantrekkelijk

Het platteland is aantrekkelijk voor de georganiseerde criminaliteit. Het gaat om uitgestrekte gebieden met veel leegstand, terwijl het politietoezicht is wegbezuinigd. In de misdaadstatistieken van de politie wordt niet direct onderscheid gemaakt tussen de locaties wáár criminele activiteiten plaatsvinden, in de stad of in het buitengebied. Vooral zogenoemd krimpgebied, waar de bevolking wegtrekt en boeren stoppen met hun bedrijf, is gunstig voor criminelen.

‘Krimpgebieden waar boeren stoppen is gunstig voor criminelen’

Stoppende boeren

Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zegt in Trouw: “We zien steeds vaker dat bendes hun drugsafval en chemicaliën in plattelandsgebieden buiten Brabant en Zeeland dumpen. Ook worden er veel vaker wietplantages aangetroffen dan een jaar geleden.” Vooral zogenoemd krimpgebied, waar de bevolking wegtrekt en boeren stoppen met hun bedrijf, is volgens Van der Weiden gunstig voor criminelen.

Samenwerken

Oost-Nederland wil nu samenwerken met boeren, boswachters, jagers, politie, brandweer en waterschappen om de problemen aan te pakken.

Platteland gaat strijd aan met criminelen

Drugslabs in leegstaande schuren, diefstal van landbouwmachines en hennepteelt in maisvelden zijn zo maar wat voorbeelden van criminele praktijken in het buitengebied. Sinds vorig jaar is er in diverse regio’s een samenwerking tussen alle partijen die op het platteland werkzaam zijn om criminaliteit tegen te gaan. 

 Lees meer

Mede-auteur: ANP

Laatste reacties

 • koestal

  afgelegen boerderijtjes zijn interressant voor deze lieden

 • koestal

  koppelstukken van mestsilo,s worden ook vaak gestolen,ze denken dat het koper is,maar het is messing .

 • Bolder01

  Is ook een tak van inkomen als. Je geen inkomen genoeg uit de. Agrariche tak kunt krijgen soms moet je wat OF HET GOGEM IS DAT IS PUNT TWEE🤤😂

 • alco1

  Die hele drugs maffia is ook zo'n door de overheid gecreëerde soap.
  Het mag legaal verkocht worden in de coffeeshops, maar de aanvoer is een criminele activiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.