Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:25 nov 2017

Dierenartsen breken lans voor veehouderij

Dierenartsen in de Gelderse gemeente Berkelland zijn onlangs een petitie gestart. Hiermee willen zij aandacht vragen voor de beperkingen die veehouders ondervinden wanneer zij hun bedrijf willen uitbreiden.

“Het is echt een reactie op de signalen die wij kregen van onze klanten, de veehouders”, aldus Rian van der Heijden van de Oosthof Dierenartsen, “zij worden beperkt in het laten groeien van hun bedrijven”.

Onder het motto ‘Hand aan de ploeg en de blik vooruit’ hopen de dierenartsen de gemeenteraad te overtuigen van hun ideeën. “We hopen de gemeente de ogen te openen wat het voor de sector betekent als bepaalde regels worden ingesteld. We denken niet dat het onwil is, het is meer onwetendheid”. Een voorbeeld van zo’n regel is de motie voor geurhinder. “En dat terwijl er vanuit de samenleving amper kritiek is op geur afkomstig van de veehouderij”.

Geef ruimte aan vitale veehouderij

In een brief die ondertekend zal worden met de opgehaalde handtekeningen, wordt de gemeente opgeroepen ruimte te bieden aan een vitale veehouderij. Volgens de brief bevindt zich 3% van alle varkensbedrijven en 2% van alle melkveebedrijven in Nederland zich in Berkelland. Onder andere de regionale werkgelegenheid in de agrarische sector van 14% en de afhankelijkheid van de sector om de gezinnen in Berkelland te onderhouden worden genoemd als belangrijke factoren.

Geluid laten horen over gemeentelijke bepalingen

Op de vraag of de petitie is gestart vanuit de angst om als dierenartsen werk te verliezen, antwoordt van der Heijden: “Het is geen petitie die opgezet is vanuit angst, maar we willen als gehele sector en als dierenartsen een geluid laten horen over de gemeentelijke bepalingen die de veehouderij in Berkelland beperken”.

De brief met de handtekeningen wordt naar verwachting over twee weken aangeboden aan de gemeenteraad.

Laatste reacties

 • deB.


  Nogmaals wakker worden, het gaat de verkeerde kant op!!
  En aub geen naïeve reactie's maar ga bij jezelf te rade waar we met z'n allen mee bezig zijn!!
  Totaal van de pot gerukt

 • arink

  Trends zien is kennelijk niet het sterkste punt van de auteurs van deze petitie. Trekken aan een dood paard wel; het aantal varkenshouders is door het door hen beschreven en bejubelde systeem van varkenshouden gedecimeerd de afgelopen 25 jaar.
  Over een paar jaar zijn er naar verwachting nog 3000 over. En hoeveel over tien jaar? Precies!
  Het systeem is dus fout, en de oplossing zit dus niet in het nog meer en sneller vlees produceren per eenheid. Als alle energie die nu gestoken wordt in het overeind houden van het varkensvolume, aangewend wordt om de samenleving te overtuigen dat we naar een regionale productie en consumptie moeten, blijven er meer boeren overeind dan wanneer we het huidige ratrace systeem blijven volgen.

 • farmerbn

  'Dierenartsen verliezen werk' ; waar slaat deze kop op?

 • koestal

  dierenartsen verliezen omzet aan antibiotica

 • massan

  We leven in Nederland niet op een eiland. Vergeet niet dat we open grenzen hebben in Europa; dus grootwinkelbedrijven gaan hun producten halen in andere EU-landen als ze hier te duur worden door alle regeltjes. Moet je dat willen??
  Mijn complimenten krijgen deze veeartsen voor hun actie; eindelijk een groep mensen die nuchter kijkt naar de veehouderij hier in Nederland en het niet aan kan zien hoe boeren nu behandeld worden.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @farmerbn de kop die u bedoelt was inderdaad niet goed gekozen en is inmiddels aangepast.

 • Riwi

  Nederland is overregeld! Kijk wat werkelijk zinnig is en gooit de rest overboord.
  Dierenartsen hebben een punt!

 • Snel

  Arink praat voor eigen parochie, deze boeren willen vooruit met moderne bedrijven en niet blijven staan in `t tijdperk van Ot en Sien, waarom heb jij anders een tractor aangeschaft, om ook sneller te kunnen werken in de beschikbare tijd (een dag heeft maar 24 uur)die je hebt op je biologische bedrijf. Met een paard en een bolderkar had je dat niet gered.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.