Home

Nieuws 4 reacties

Deltaplan biodiversiteit heeft nog geen inhoud

Kopstukken uit agrifood-bedrijven, natuurorganisaties en de landbouwsector hebben hun handtekening gezet onder een intentieverklaring voor het opstellen van een Deltaplan Biodiversiteit.

Over de inhoud ervan is nog niets bekend, wel dat het een ‘breed gedragen plan’ moet worden. Het plan moet voor de zomer gereed zijn.

De verklaring wordt aangeboden aan Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit door leden van het Netherlands Ecological Research Network (NERN). Onder de ondertekenaars zijn LTO-voorzitter Marc Calon, Klaas Jan Calker van Unilever, Bas Rüter van Rabobank en Ruud Tijssens van Agrifirm.

LTO blij met brede aanpak

LTO is zich bewust van de urgentie van de problemen en wil er graag met boeren aan bijdragen. “Zelf hadden we de benaming ‘deltaplan biodiversiteit’ nooit gekozen,” weet een woordvoerder. “maar we zijn blij met de brede aanpak en de samenwerking die in het verschiet ligt.”

Bovendien zijn er al veel boeren die aan duurzame of kringlooplandbouw doen. Dergelijke projecten en experimenten zijn van waarde voor de concrete plannen. “Boeren kunnen vakmanschap en maatwerk leveren en op hun eigen manier bijdragen aan de plannen,” aldus LTO.

Bedrijven denken graag mee over natuur

De bijeenkomst is een initiatief van het NERN, ze sloegen vorige maand alarm over de toestand van de biodiversiteit. Tijdens de eerste bijeenkomst waren de partijen constructief ingesteld, bereid naar elkaars ideeën te luisteren, weet Claudius van de Vijver, Ecoloog aan de WUR en lid van NERN.

Van de Vijver merkte dat veel bedrijven graag meedenken over de toekomst van de Nederlandse natuur. Voor de volgende bijeenkomst op 17 januari houdt hij rekening met minstens 100 aanwezigen. Ook lokale boerenorganisaties en plaatselijke projectuitvoerders hebben zich bij hem gemeld om mee te kunnen praten. “Volgens het oerhollandse Poldermodel komen we tot oplossingen met elkaar,” denkt Van de Vijver.

Doel vaststellen

De ecoloog heeft vertrouwen in een goede afloop: “De Nederlandse landbouw loopt al lang voor op het gebied van innovatie. Het enige dat we nu nodig hebben is een doel. Dat gaan we vaststellen in de komende periode.”

Laatste reacties

 • koestal

  Er is genoeg Jacobskruiskruid,distels ,ridderzuring,brandnetels en lidrussen voorradig in de natuurgebieden,ze kunnen zo van start

 • koestal

  Kopstukken met dikke salarissen zetten hier zo hun handtekening onder,maar de boer moet het maar weer uitvoeren en moet maar afwachten wat het oplevert !!

 • Henk Tennekes

  Het verlies van biodiversiteit is vooral toe te schrijven aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Herstel van biodiversiteit kan niet worden bereikt zonder een grondige herziening van de toelatingsprocedures voor bestrijdingsmiddelen. Het verbaast me daarom dat geen toxicologen betrokken zijn bij het Deltaplan.

 • alco1

  Ik denk Henk omdat ze er nu met een open dialoog, inhoud aan willen geven

Of registreer je om te kunnen reageren.