Home

Nieuws 8 reacties

Zorgen over hoger btw-tarief

Vanuit de landbouw is verontrust gereageerd op geluiden dat het nieuwe kabinet het lage btw-tarief wil verhogen naar 9%.

Vrijdag 6 oktober lekte uit dat het nieuwe kabinet een verhoging wil van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Volgens LTO Nederland zal zo’n verhoging, als die er komt, de agrarische sector direct en indirect raken. “Immers, wat onze boeren en tuinders van het land en uit de kas oogsten, zal duurder worden voor de koper”, aldus de woordvoerder van de boeren- en tuindersorganisatie.

“Maar voor een becijfering van de precieze gevolgen is het nog te vroeg”, vindt LTO. “Voor de ene ondernemer pakt het anders uit dan voor de andere en we weten niet of de verlaging van de belasting (eveneens uitgelekt) de btw-verhoging weer compenseert. Het is dus een complex vraagstuk waar geen simpel ja-nee antwoord op is”.

Geruchten

Er gaan al langer geruchten dat een btw-verhoging in de lucht hangt. Al voordat dit nieuws uitlekte, waarschuwde GroentenFruit Huis in een brief aan de informateur voor negatieve consumptie-effecten, als de btw wordt verhoogd. De brief is mede-ondertekend door Natuur&Milieu en andere partners van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.

Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

Begin dit jaar is na lang overleg tussen het ministerie van Economische Zaken, een coalitie van bedrijven en organisaties uit de gezondheidszorg, ngo’s en de groente- en fruitsector het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit gestart. Daarin is zelfs gepleit voor een btw-vrijstelling voor groente en fruit. Die brede maatschappelijke coalitie doet nu een sterk beroep op het kabinet om af te zien van btw-verhoging. Daarvoor verwijst GroentenFruit Huis naar een WRR-rapport om geen btw-verhoging toe te passen op groenten en fruit.

Supermarktorganisatie CBL wil pas met een reactie komen als de maatregel officieel is, maar heeft eerder uiterst kritisch gereageerd op plannen voor een btw-verhoging.

Laatste reacties

 • pietkorevaar

  Wel jammer dat we nu verplicht in de BTW regeling moeten.

 • John*

  als die 3% die consument extra uitgeeft dan ook rechtstreeks naar de boer komt voor de duurzaamheids maatregelen, die we anders niet vergoed krijgen is het zo gek nog niet.

 • farmerbn

  In de BTW-regeling moeten boeren straks de ontvangen btw afdragen (en krijgen boeren de betaalde btw terug). Als de regering bepaalt dat boeren ipv die 9% maar 6% hoeven terug te betalen is john* samen met alle boeren blij. Die 3% blijft dan op een hele simpele manier bij de boer hangen.

 • jaanen1

  farmerbn, je moet ook over de afgeleverde melk 9% ipv 6% afdragen, alleen als je dan aan de kosten kant ook in verhouding even veel kosten hebt die dan onder 9% vallen ipv 6 % speel je gelijk. Heb je in verhouding meer omzet 9% dan kosten 9%, dan moet je juist meer afdragen. Er blijft mijns inziens niets bij boer hangen als prijs ex btw hetzelfde blijft.

 • jan1953

  Voor de tweedekamerverkiezing niks over gehoord

 • jan1953

  Voor de tweedekamerverkiezing niks over gehoord

 • Bennie Stevelink

  @Jaanen, we hebben op dit moment aan de kostenkant al veel 21% BTW: aanschaf en onderhoud van machines, kunstmest, bestrijdingsmiddelen, elektriciteit en diesel, onderhoud gebouwen, uren van de dierenarts, enz. En volgend jaar gaat ook loonwerk naar 21% BTW.

  Vooral als de prijzen laag zijn ontvangen de meeste boeren op dit moment meer BTW terug dan ze afdragen. Met het lage tarief van 6% naar 9% zou dit wel eens kunnen veranderen ten nadele van de boeren.
  Ik hoop en verwacht zelfs dat de verhoging van het lage tarief gebruikt wordt voor het subsidiëren van duurzaamheidsontwikkeling. We weten inmiddels dat de consument er in de winkel niet voor wil betalen. Via verhoging van de BTW betaald hij alsnog.

 • g.g

  alle voors en tegens bekeken , zal het waarschijnlijk ongunstig uitpakken voor de landbouw

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.