Home

Nieuws

Twence wil toch afvalverwerker in Zenderen

Afvalverwerker Twence gaat toch opnieuw proberen de mestverwaardingsinstallatie op het terrein Elhorst-Vloedbelt in Zenderen (Ov.) te realiseren.

In een eerste reactie vorige week – nadat de Raad van State een streep zette door de mestverwerker – was Twence nog van mening dat Zenderen daarmee een gepasseerd station was. Nu wil de afvalverwerker kijken of er vervolgstappen mogelijk zijn om alsnog de mestverwerker te bouwen.

Reacties uit agrarische sector

Een belangrijke drijfveer om toch in te zetten op Zenderen is het grote aantal reacties vanuit de agrarische sector, zegt Twence. Het onderstreept de noodzaak van een grootschalige installatie in het hart van het gebied met veehouders, volgens het Hengelose bedrijf.

‘Een snelle realisatie van verwerkingscapaciteit is van levensbelang voor veehouders’

Centrale ligging

Vooral de reeds aanwezige infrastructuur en de centrale ligging maken dat bij een passend bestemmingsplan de installatie op Elhorst-Vloedbelt direct gebouwd kan worden. Gezien de aangescherpte mestwetgeving is een snelle realisatie van verwerkingscapaciteit van levensbelang voor veehouders in de regio, stelt de afvalverwerker.

Onderzoek naar passende vergunning

Dat er geen bezwaren op het gebied van externe veiligheid, geluid of geur ontvankelijk zijn verklaard bij de Raad van State sterkt Twence in de overtuiging dat de beoogde installatie op zich een zeer degelijke is. Op dit moment onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden om alsnog een passende vergunning te verkrijgen voor Elhorst-Vloedbelt.

‘We benaderen alle leden en ‘bewerken’ de Statenleden’

LTO is blij met actie Twence

Arjan Bonthuis, voorzitter van LTO Twente Zuid is blij met de veranderde zienswijze van Twence. LTO blijft inzetten op de vestiging van de mestverwerker in Zenderen. “We zijn druk bezig alle partijen te mobiliseren om de locatie Zenderen alsnog mogelijk te maken voor de vestiging van de mestverwerker. We benaderen alle leden en ‘bewerken’ de Statenleden. Ik heb in de afgelopen week ook verschillende keren overleg met Twence gehad.” Als de locatie Elhorst-Vloedbelt niet doorgaat komen veel boeren in de omgeving in de problemen, aldus de voorman van de plaatselijke LTO.

Provincie Overijssel

Een woordvoerder van de provincie Overijssel kan of wil niet ingaan op de stappen van Twence en LTO Twente Zuid. Wel vindt de provincie de uitspraak van de Raad van State heel teleurstellend, aldus de woordvoerder. Ook de provincie had graag de mestverwerker gerealiseerd gezien op de betreffende locatie in Zenderen. Op dit moment bestudeerd de provincie de uitspraak en beraad zich op de situatie, volgens de woordvoerder van de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.