Home

Nieuws 2 reacties

Te veel onveilige situaties op loonbedrijf

Op loonbedrijven komen nog te veel onveilige situaties voor, bijvoorbeeld met ontbrekende aftakasbescherming en onveilige opslag van banden.

Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW, voorheen de Arbeidsinspectie) hebben heel veel bedrijven wel een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE), maar wordt er niet veel gedaan met het plan van Aanpak. Dat meldt Cumela Nederland, de koepel van loonbedrijven in Nederland.

De Inspectie heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de veiligheid van de Cumela-sector. Bij 80 van 100 onderzochte bedrijven was iets niet in orde, volgens Cumela. De organisatie wijst op zaken die volgens SZW ‘absoluut niet door de beugel kunnen’:

Het ontbreken van aftakasbescherming;

Het ontbreken van noodstopknoppen;

Het ontbreken van afscherming van de kolomboor;

Te korte compressorslangen;

Niet gekeurde machines. Hierbij geldt voor SZW niet het argument dat een machine niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld.

De inspecties zijn begin dit jaar aangekondigd door SZW en gestart in juli. Volgens Cumela gaan de controles in ieder geval nog door tot 1 januari 2018. Ze worden mogelijk verlengd tot 1 februari.

Risico-inventarisatie ook op boerderij

Ook op landbouwbedrijven is een risico-inventarisatie verplicht, in ieder geval als er mensen onder gezag werken, zoals werknemers en in sommige gevallen ook ZZP’ers. Bij meer dan 25 werknemers moet die bovendien wettelijk worden getoetst door een gespecialiseerde adviseur.

Meer informatie over risico-inventarisatie is te vinden op de Werkgeverslijn land- en tuinbouw en op de website van Stigas.

Laatste reacties

  • koestal

    het gevaar loert overal,bij het loonbedrijf en op de boerderij

  • 8911077012

    nu de koeien nog een cursus loop boer niet om ver
    en wees vooral rustig in melk stal anders komt szw met dood straf ????

Of registreer je om te kunnen reageren.