Home

Nieuws 1 reactie

Stopperssubsidie pelsdierhouders begin 2018 open

Er komt een subsidieregeling voor stoppende pelsdierhouders. Deze gaat begin volgend jaar open voor inschrijving.

Dat meldt minister Kamp van EZ in in een brief aan de Tweede Kamer. Nertsenhouders kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor het slopen van hun bedrijf of voor het ombouwen daarvan tot een andere onderneming. De aanvraag gaat via RVO.nl.

Minister Kamp meldt dat de Raad van State positief heeft geadviseerd over het Besluit subsidiëring sloop- en ombouwkosten pelsdierhouderij. De Tweede Kamer wilde afgelopen zomer dit besluit controversieel verklaren en zo uitstellen tot een nieuwe kabinetsperiode, maar daar wil het ministerie niet in meegaan, bleek toen al.

Kamp meldt in zijn brief dat hij doorgaat met de voorbereiding van het besluit en de bijbehorende subsidieregeling.

Flankerend beleid

De ondersteuning is deel van het flankerend beleid bij de beëindiging van de pelsdierenhouderij in Nederland per 1 januari 2024. Uitstel van het besluit zou vervelend zijn voor pelsdierhouders die al bezig zijn met beëindiging van hun bedrijf. Een pelsdierhouder die stopt vóórdat de subsidieregeling is opengesteld, kan hier namelijk geen gebruik van maken.

Eén reactie

 • nic1

  Hoezo subsidie?
  Het betreft hier flankerend beleid wat in de wet staat die in 2013 is aangenomen maar wat nog altijd niet ontwikkeld is.
  En een sloopvergoeding die bovendien gemaximaliseerd is per locatie en daardoor meestal niet afdoende zal zijn.
  Roverheid pakt dus niet alleen je bedrijf af, je mag de sloopkosten ook nog, in ieder geval deels, zelf betalen.
  Het woord subsidie past hier niet en geeft een volledig verkeerd beeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.