Home

Nieuws 1 reactie

Stalderingsloket wordt toch geen provinciaal monopolie

De provincie Noord-Brabant ziet er van af om alle stalderingstransacties in eigen hand te houden.

Het stalderingsloket wordt niet de enige mogelijkheid te handelen in rechten. Ook handelen op de vrije markt blijft mogelijk. Dat werd duidelijk tijdens een overleg in het provinciehuis over het flankerend beleid in verband met de verduurzaming van de veehouderijsector.

Oude stallen slopen

Boeren die willen uitbreiden zijn bij de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij in Brabant verplicht 110% van de omvang van de nieuw te bouwen stallen elders in de regio aan oude stallen te slopen. Veehouders zijn in het uiteindelijke Brabantse plan toch niet verplicht hun te slopen stallen aan de provincie aan te bieden. Tevens hoeven boeren, om te kunnen bouwen, niet via de provincie sloopobjecten te verwerven als ze willen uitbreiden. Het stalderingsloket krijgt dus niet het monopolie over de stalrechten. Veehouders zullen zelf op de vrije markt op zoek moeten naar stalruimte.

Nu is handelen op de vrije markt nog de enige mogelijkheid

Loket eind deze maand open

Sterker nog op dit moment is handelen op de vrije markt de enige mogelijkheid. Op 31 oktober 2017 zal het stalderingsloket pas opengaan, maar dan alleen nog voor de administratieve afhandeling van deals die veehouders op de vrije markt hebben gesloten. Het loket kan dan zorgen voor het stalderingsbewijs, dat is noodzakelijk om bij de gemeente een vergunning te kunnen aanvragen.

Staatssteuntoets

Op z’n vroegst medio 2018 gaat het staderingsloket zelf handelen in het opkopen en verkopen van rechten. De oorzaak van die vertraging is dat de constructie die Brabant gekozen heeft voor het stalderingsloket ter goedkeuring in Brussel ligt. De controle door Brussel is nodig om uit te sluiten dat het achteraf als staatssteun zal worden aangemerkt.

De eerste boeren dagen nu al de provincie voor de rechter

Juridische conflicten

Een belangrijke reden om het monopolie los te laten heeft ook te maken met de problemen die de huidige opzet van stalderen gaat opleveren voor de provincie. De eerste boeren dagen nu al de provincie voor de rechter, omdat ze hun bedrijf niet kunnen uitbreiden als gevolg van het nog niet werkende stalderingssysteem. Als de provincie alles zelf wil regelen zal de kans op – juridische – conflicten alleen maar verder toenemen is de verwachting.

Stalderingsloket gericht op stoppers

De nieuwe insteek van het stalderingsloket is vooral gericht op het opkopen van rechten van oudere en stoppende veehouders. Die zullen naar verwachting een hogere prijs krijgen bij het loket. Bij de uitgifte van rechten zal het loket zich vooral gaan richten op veehouders die bezig zijn een transitie te maken naar diervriendelijke systemen waardoor ze meer vierkante meters nodig hebben.

Eén reactie

  • John*

    het goede is zo wel dat veehouders die locaties samen willen voegen zo de meters niet eerst aan hoeven te bieden aan het loket en de eigen meters mee kunnen nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.