Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:27 okt 2017

Rutte: Schouten zit er voor, niet namens de boeren

Carola Schouten zit niet namens, maar wel voor de boeren aan tafel in het kabinet. Dat zegt minister-president Mark Rutte over de aanstelling van de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in kabinet Rutte III.

Rutte liet tijdens de verkiezingscampagne blijken dat hij geen groot voorstander was van het instellen van een landbouwministerie. Hij zegt nu dat hij tijdens de formatie zich niet tegen de instelling van het ministerie heeft verzet. “Een enkele keer in je leven moet je bereid zijn toe te geven dat je eigen inzichten niet helemaal kloppen”, aldus de premier.

Rutte noemt Schouten een zwaargewicht, die als vice-premier en als landbouwminister een belangrijke positie inneemt in het kabinet. Tijdens de informatie-onderhandelingen heeft ze indruk gemaakt. “Ze is geen belangenvertegenwoordiger, geen vooruitgeschoven post van de boeren. De belangen van de boeren worden vertegenwoordigd door LTO en andere belangenorganisaties. Dat is een wezenlijk andere positie.” De minister moet volgens Rutte de landbouw zowel nationaal als internationaal op de kaart zetten. “Zij maakt haar eigen politieke afweging en voert een integraal beleid.”

‘Schouten is geen belangenvertegenwoordiger, de belangen van boeren worden vertegenwoordigd door LTO en andere belangenorganisaties’

De minister-president zegt ook vanuit zijn eigen achterban instemming te hebben gekregen voor de heroprichting van het ministerie. “En ik heb de indruk dat Carola Schouten als minister in de VVD ook goed zal vallen.”

Complexe gesprekken voeren

Minister Schouten zei tijdens een ontmoeting tussen parlementaire pers en de bewindslieden dat zij ingewikkelde gesprekken met de landbouworganisaties zal moeten voeren, Ze noemde de fosfaatproblematiek en het spanningsveld tussen landbouw en natuur als twee voorbeelden. Ze zei blij te zijn voor de sector dat er een ministerie van landbouw is gekomen.

Schouten heeft een extra budget van € 900 miljoen voor regionaal beleid. De besteding daarvan doet ze in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het geld is onder meer bestemd voor het beleid in gebieden waar de bevolking in omvang daalt (krimpgebieden).

Dit artikel is mede geschreven door Kirsten Graumans

Laatste reacties

 • koestal

  Duidelijke taal !

 • Johan Oppewal

  Opmerkelijk: Schoutens voorganger, staatssecretaris Martijn van Dam, zei destijds in een interview in NRC: 'Ik zit hier niet voor de boeren'. Dat leverde hem veel kritiek op. <>

 • schooteind1

  Een kakel verse minister van landbouw die ook nog vice- premier is. Ik heb er wel vertrouwen in !
  In ieder geval Mw. Schouten, PROFICIAT en veel succes gewenst.

 • Bennie Stevelink

  @Johan Oppewal, het is maar net zoals je het verstaat. Dat van Dam "er niet zat voor de boeren" werd verstaan als dat hij een dubbele agenda had. Hij wekte de indruk een ander belang te dienen dan de landbouw.
  Mark Rutte maakt met zijn uitspraak over de positie van Schouten duidelijk dat zij een andere taak heeft als LTO en dus ook andere standpunten inneemt als LTO. Zij is niet alleen verantwoordelijk voor de landbouw maar ook voor de samenleving in relatie tot de landbouw. Ik heb de indruk dat Rutte alleen duidelijk wilde maken dat wij niet moeten verwachten dat Schouten de spreekpop van LTO is.

 • wmeulemanjr1

  Nieuw poppetje, hopelijk nu met minder gezeur voor de agrariërs

 • alco1

  Ik heb meer vertrouwen in Schouten als belangenbehartiger van de boeren dan van Calon.
  Als je alleen al kijkt hoe Calon op die post gekomen is.
  Allemaal "vriendjes politiek".

 • voetballen

  "De belangen van de boeren worden vertegenwoordigd door LTO en andere belangenorganisaties". Dan gaat het zeker goedkomen.

 • koestal

  Van Dam zat er voor geen enkele boer en heeft helemaal niks voor de boeren gedaan

 • Als er al een minister komt die niet tegen de boeren is + de topambtenaren (die meestal dwarsliggen en gigantisch netwerk en lobby hebben) de baas kan dan is er al heel veel gewonnen. Mark Rutte heeft zelf al gezegd dat zijn kabinet veel prof politiekers heeft met weinig of geen kennis van zaken, dat hebben de topambtenaren wel. Het is ook een feit dat 30% van de ambtenaren niet genoeg kennis heeft van - en niet bekwaam is voor zijn taak. Maar in deze, mijn zegen heeft ze.

 • H.Grotenhuis1

  De ambtenarij is in NL de 4-de macht, op LNV zitten al jarenlang veel linkse rakkers.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.