Home

Nieuws 1 reactie

Rabobank: Brexit raakt Nederland veel harder dan eerder gedacht

Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, zijn de gevolgen voor de agrarische import en export veel groter dan in eerdere onderzoeken is aangenomen, stelt Rabobank.

Een harde Brexit kost de Nederlandse economie 4,25% groei van het bruto binnenlands product (bbp) tot 2030. En elke werkende Nederlander schiet er € 4.000 bij in. Dat komt neer op een totale verliespost van € 25 tot € 35 miljard.

Ook in de ‘mildere’ scenario’s van een vrijhandelsverdrag of een zachte Brexit is de schade in bbp-groei fors: minimaal 3%. Volumes en prijzen van agrarische export naar Groot-Brittannië dalen en stijgen bij een harde Brexit respectievelijk met 27% en 25%. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank naar de gevolgen van een Brexit. De bank stelt dat een Brexit Nederland veel harder raakt dan eerder – onder meer door het Centraal Planbureau – is berekend.

De bank stelt dat een Brexit Nederland veel harder raakt dan eerder – onder meer door het Centraal Planbureau – is berekend.

Grote gevolgen voor agrarische handel Nederland

Als de Rabobank-economen gelijk krijgen, heeft dat grote gevolgen voor Nederlandse, agrarische importeurs en exporteurs. Zij krijgen volgens de bank bij een harde Brexit met 11% hogere handelstarieven te maken. Groot-Brittannië is na Duitsland de tweede handelspartner van Nederland. Bijna 10% van alle export gaat naar Groot-Brittannië. Volgens CBS ging het vorig jaar om een totale uitvoerwaarde € 39 miljard. Daarvan was liefst € 10,8 miljard ‘landbouw’. Dat komt neer op 28% van het totaal. Het is juist die sector die straks hard wordt geraakt.

‘Nederland merkt meer van Brexit dan meeste andere EU-landen’

Door de warme handelsbetrekkingen met Groot-Brittannië gaat Nederland sowieso al veel meer merken van een Brexit dan de meeste andere Europese landen, stelt Rabobank. Een eventuele harde Brexit kost de landen in de eurozone ‘slechts’ 2% bbp-groei; de helft van Nederland.

Britse recessie van 2 jaar

Rabobank rekende in het onderzoek met 3 Brexit-scenario’s:

  1. Bij een harde Brexit valt Groot-Brittannië terug op het handelsregime onder de vlag van de wereldhandelsorganisatie;
  2. bij een vrijhandelsverdrag wordt het land een soort ‘Zwitserland’;
  3. bij een zachte Brexit, ten slotte, vertrekt Groot-Brittannië uit de douane-unie, maar blijft het in de interne, Europese markt.

In alle drie genoemde scenario’s komen de Britten in een recessie van 2 jaar terecht, stelt Rabobank. Bij een harde Brexit komt de Britse bbp-schade tot 2030 uit op maar liefst 18%. Dat staat gelijk aan € 450 miljard en € 13.500 per werkende Brit. Bij een zachte Brexit is dit verlies nog altijd € 7.500 per Brit. En de Britten voelen de pijn al langer. Het Britse pond is sinds het referendum in juni 2016 al ruim 15% in waarde gedaald ten opzichte van de euro.

De grote onzekerheid over de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië hebben een verlammende werking op Britse bedrijfsinvesteringen.

De grote onzekerheid over de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië hebben een verlammende werking op Britse bedrijfsinvesteringen.

Beeld dat Rabobank schetst opvallend somber

Het marktbeeld dat Rabobank voor Groot-Brittannië én Nederland schetst, is opvallend somber in vergelijking met eerder onderzoeken (zoals het Centraal Planbureau) naar de gevolgen van de Brexit. De bank heeft naar eigen zeggen met meer facetten rekening gehouden, waaronder importinflatie door hogere handelsbarrières na de Brexit.

Rabobank heeft naar eigen zeggen met meer facetten rekening gehouden, waaronder importinflatie door hogere handelsbarrières na de Brexit.

Eén reactie

  • jan4072

    Ik snap het niet. De brexit kost ons heel veel miljard en het kost UK heel veel miljard. Hoe kan dat nou. Als de één minder gaat verdienen wordt het voor de ander beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.