Home

Nieuws 5 reacties

Prijzenslag op komst in supermarkten

Een prijzenslag is op komst bij supermarkten. Dat vertelt hoogleraar Retail Marketing Laurens Sloot aan NOS.nl.

In een paar dagen tijd hebben enkele supermarktketens hun prijzen structureel verlaagd. Jumbo begon vrijdag 29 september met een prijsverlaging op de honderd best verkochte producten, dagelijkse producten, zoals melk, yoghurt en cola. Zaterdag volgde Plus met een verlaging van honderd dezelfde soort producten, meldt het ANP.

Een can van 2 liter halfvolle melk van het huismerk kost bij zowel Plus als Jumbo sinds de prijsverlaging € 1,39. Ook vlees, kaas, chips en andere dagelijkse boodschappen worden meegenomen in de prijsverlaging. Zo kost een kilo rundergehakt bij Plus € 5,41 en gaat een pond hiervan bij Jumbo voor € 2,79 over de toonbank.

Albert Heijn volgt prijsverlagingen nog niet

Marktleider Albert Heijn heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de verlagingen bij de concurrenten. Hoogleraar Sloot verwacht dat de supermarktketen eerst kijkt of de consument reageert op de prijsverlaging. AH heeft een marktaandeel van zo’n 35%.

Supermarktbranchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelen heeft geen mening over de prijsverlagingen van de supermarkten. “Supermarkten bepalen zelf hun verkoopprijzen, daar hebben wij geen rol in,” aldus directeur Marc Jansen.

Wie betaalt de prijs?

Ook kleinere supermarktketens als Dirk van den Broek, Dekamarkt, Hoogvliet en Vomar reageerden met een serie prijsverlagingen.

Consumenten gaan profiteren van de lagere prijzen, “maar wie hiervan de prijs gaat betalen is niet duidelijk, supermarkten maken zelf afspraken met leveranciers,” vertelt Jansen.

In 2016 en 2013 verlaagden de supermarkten ook hun prijzen. Toen was Albert Heijn de aanjager van de prijzenstrijd.

Laatste reacties

 • farmer135

  Hopelijk gaan de melkfabrieken hier niet in mee.

 • wmeulemanjr1

  @Farmer135, reken maar dat ze er in mee gaan, de melkveehouders moeten leveren 'wat de markt wil' volgens keurentjes van RFC....

 • Attie

  Meuleman, leveren wat de markt wil, maar wel voor de marktprijs!

 • Alex63

  Waarom altijd met agrarische produkten?
  Makkelijke prooi? Dergelijke supers spelen altijd een vies spelletje
  over de rug van de kwetsbare andere partij steeds maar geld geld en als ze het vervolgens hebben gaan ze rare dingen doen.

 • alco1

  @Alex. Om de dood eenvoudige oorzaak:
  Dat aanbod landbouw producten niet te sturen is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.