Home

Nieuws 13 reacties

Pechtold op de bres voor landbouwbeleid

D66-voorman Alexander Pechtold is trots op de klimaatafspraken in het regeerakkoord.

Pechtold verdedigde donderdag het landbouwbeleid tijdens het Kamerdebat over de plannen van de nieuwe coalitie. Hij is met name trots op de klimaatafspraken zei hij, waar iedere sector aan gaat mee doen: consumenten, het bedrijfsleven, vervoer en ook de agrarische sector. “Dit kabinet zorgt ervoor dat boeren de kans krijgen met hun veestapels omlaag te gaan,” stelde hij, wijzend op de € 200 miljoen die wordt uitgetrokken voor sanering van de varkenshouderij.

Akkoord tussen verschillend denkende partijen

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) viel de D66-fractievoorzitter aan op de landbouwplannen uit het regeerakkoord. Volgens haar leek deze paragraaf zowat letterlijk geschreven door de landbouwlobby.

Pechtold gaf het juist als voorbeeld van hoe de verschillende denkende partijen toch tot een akkoord kwamen. “De een zegt: er zijn te veel dieren, de ander zegt: boeren hebben het moeilijk. Dan ga je samenwerken, zodat boeren de kans krijgen een andere bedrijfstak te gaan doen, of het economisch verstandiger te doen in hun huidige bedrijfstak.”

Oppositie kritisch over btw-verhoging

De oppositiepartijen waren verder zeer kritisch over de geplande btw-verhoging van 6% naar 9%. Dit lagere btw-tarief geldt onder meer op voedingsmiddelen en agrarische goederen zoals veevoer, pootgoed en broedeieren. Linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP zijn samen met verschillende belangenorganisaties waaronder Groenten Fruit Huis een actie begonnen om de verhoging tegen te houden.

Verlaging inkomstenbelasting

Volgens VVD-leider Mark Rutte gaat consumenten er echter grosso modo op vooruit: de btw wordt weliswaar verhoogd maar tegenover staat een verlaging van de inkomstenbelasting. “De koopkracht gaat omhoog, en daar gaat het midden en klein bedrijf van profiteren,” stelde Rutte.

De Partij voor de Dieren stelde voor de btw te verlagen voor duurzame producten als groente en fruit, en te verhogen voor vlees en zuivel. Rutte zei dat de VVD daar niet voor open stond: “Wij zijn er niet voor om via het belastingstelsel dergelijke gedragsverandering, die je trouwens ter discussie kunt stellen, door te voeren.”

Rutte aan de slag met bemensing kabinet

Tijdens het debat werd Rutte officieel benoemd als formateur. Hij zal aan de slag gaan met de bemensing van het nieuwe kabinet. Er komen 16 ministers en 8 staatssecretarissen, bevestigde informateur Gerrit Zalm. Daarbij zijn geen ministers zonder eigen budget of eigen hoofdelijke staf volgens Zalm.

Laatste reacties

 • haj146

  en straks d66 op landbouw..................

 • Tinus1

  Brinkworst...ehhh horst was ook D66. Niet echt fijn.

 • jwillems

  Eeh 200 miljoen voor sanering van de varkenshouderij.
  Hoe was het ook al weer met de nertsenhouderij?.........
  Juist ja...........


 • krulsaart

  Ga er maar niet van uit dat de varkensboer ook maar iets van die 200 miljoen zal zien. Dat is in eerste instantie natuurlijk voor vergaderingen, commissies en adviesbureaus.

 • Gat

  Dat betalen ze voor een voetbal speler tegenwoordig.

 • farmerbn

  Hoger BTW op vlees: dan zal onze vriend met de gehactballetjes wel niet blij zijn. Hij zal stellen dat het een grapje was en zeggen dat het geen vlees is.

 • bori

  D 66 op landbouw ?Ik hoop dat Rutte en Buma dat weten te voorkomen .
  D 66(Brinkhorst) heeft al eerder ongelukken veroorzaakt op landbouw.

 • ,

  Brinkhurst

 • puinhoop

  Te veel dieren: "Je hoort nooit: te veel honden/katten, vliegtuigen, auto's of vakanties". Hier spreekt de generatie die de hongerwinter van '44 niet heeft meegemaakt en van de geschiedenis niet wil leren. We importeren liever troep waarvan we het dierenwelzijn en de inhoud niet kennen. Verder doen we alles wat slecht is(voor milieu) en zijn lid van natuurmonumenten, zo slapen we gerust en eten tot we vergiftigd zijn. Met dank aan de sturende maatregelen om de klimaatdoelen te halen. En één ding weet men niet: We mogen niet meer eten wat God ons bevolen heeft, een serieus kenmerk van de eindtijd waarin we leven!!!!!!!

 • jan4072

  @puinhoop. Helemaal gelijk. Hier in NL gaan we 1 ha "natuur" (dus siertuin laten verwilderen met belasting geld) aan leggen maar we vergeten dat daar in andere delen van de wereld 3 ha natuur voor verdwijnt.

 • luiten 66

  Ik had op de Middelbare Landbouwschool in 1962 een leraar economie,die vertelde als de boeren in tel willen blijven moeten we elke 25 jaar een oorlog hebben. In de oorlog toen men niet wat te eten had, wist men de boeren te vinden.

 • NASJO

  Sinds 1983 al bijna 1.000.000 koeien minder in Nederland,
  genoeg ingeleverd ....

 • Peet1212

  He Luiten 66 dat zei mijn opa ook altijd: "er moest maar eens oorlog komen dan weten ze de boeren snel te vinden "

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.