Home

Nieuws 1 reactie

Orkaan richt veel schade aan bij Ierse boeren

De orkaan Ophelia die maandag over Ierland trok heeft ook grote schade aangericht op het platteland.

Bomen knakten om, daken waaiden van stallen en andere gebouwen af. Ook ontstond er veel schade aan andere gebouwen en materieel.

Bij duizenden gezinnen en bedrijven viel de elektriciteit langdurig uit. Veemarkten waren afgelast, de scholen en agrarische colleges bleven dicht en het openbaar vervoer en ook alle veerdiensten lagen plat. Bij een groot aantal melkveehouders werd bovendien de melk niet opgehaald.

Route van Ophelia. Afbeelding: EPA

Vee binnenhalen

Ophelia was voor Ierland, met windsnelheden tot 190 kilometer per uur, de zwaarste storm in meer dan een halve eeuw. Het ministerie van landbouw had boeren en plattelandsbewoners van te voren al gewaarschuwd alles wat los lag of zat weg te halen of vast te zetten, vee binnen te halen en vooral niet onder bomen te gaan lopen. Boeren werd ook geadviseerd bomen, die over een elektriciteitsdraad waren gevallen niet aan te raken. Verder konden ze vee in verder gelegen weiden beter aan hun lot overlaten, totdat de storm was uitgeraasd. “Veiligheid van mensen komt absoluut op de eerste plaats”, aldus minister Michael Creed.

Zandstormen in Bretagne

In Wales en langs de westkust van Engeland, aan de overkant van de Ierse Zee, zorgde Ophelia voor windstoten tot 120 kilometer per uur. In Bretagne leidde het op enige afstand voorbij trekken van de orkaan tot zware zandstormen. Dat zand werd aangevoerd vanuit de Sahara en Portugal. Bewoners van Bretagne maakten melding van een spookachtige gele lucht die bovendien zwaar naar vuur rook.

Eén reactie

  • ed12345

    erg indrukwekkend Je zal het maar meemaken Ook dat zand door de storm zulke enorme afstanden kan afleggen Sterkte voor de mensen daar

Of registreer je om te kunnen reageren.