Home

Nieuws 2 reacties

Onduidelijkheid kentekenplicht trekkers kan boete opleveren

Nederlandse trekkers rijden nog steeds rond zonder kenteken, en daar moet verandering in komen. Als dit niet tijdig is geregeld, kan het duur uitpakken, concludeert Hero Dijkema, beleidsadviseur bij Cumela in vakblad Grondig.

De Europese commissie stelt in mei 2018 een apk-plicht in voor snelle landbouwtrekkers. Het handhaven van een apk-plicht kan alleen als trekkers ook een kenteken hebben.

Als Nederland niet tijdig met een wet komt die dit regelt, zal de Europese Commissie regelgeving opleggen, die mogelijk onvoordelig uitpakt voor trekkereigenaren, voorziet Dijkema.

Cumela en LTO niet eens over kentekenplicht

Het wetsvoorstel om een apk- en kentekenplicht in te stellen voor trekkers met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/h, is eerder verworpen door de Tweede Kamer. Cumela is van mening dat de wet alsnog moet worden ingevoerd.

Cumela en LTO zijn het op hun beurt ook nog niet eens over de kentekenplicht. Cumela ziet graag dat de kentekenplicht er komt voor alle trekkers, zodat de maximumsnelheid van trekkers op de openbare weg ook naar 40 kan worden verhoogd. LTO vindt dit overdreven en vindt het voldoende als snelle trekkers een kenteken krijgen en langzamere voertuigen eventueel vrijwillig een kunnen aanvragen.

Volgens het voorliggende wetsvoorstel moet een kenteken zo’n € 30 gaan kosten, op verzoek van LTO, om de kosten voor de boeren laag te houden.

‘Europese Commissie zal niet akkoord gaan met voorstel’

De verwachting van Dijkema is dat de Europese Commissie niet akkoord gaat met het voorstel van LTO. Voor agenten is het bij staandehouding niet mogelijk om de constructiesnelheid van een trekker te controleren en dus vast te stellen of een kenteken apk-verplicht is.

Laatste reacties

  • .....

    Die cumela wordt met de dag irritanter, beetje braafste jongetje van de klas uithangen en boeren met nog meer regelgeving opzadelen. Regelgeving die we te danken hebben aan loonwerkers die zo nodig met trekkers moeten rijden die 50 km per uur moeten kunnen

  • vandenbrand

    handhaven van een apk plicht kan allen als trekkers een kenteken hebben? cumela heeft zeker nooit gehoord dat een serie nummer op tractoren zit. het is maar hoe je de boel opgeblazen wil hebben. en de boeren op kosten jagen." bedankt cumela bedankt".

Of registreer je om te kunnen reageren.