Home

Nieuws 21 reacties

NVWA verbiedt ‘vleesnamen’ Vegetarische Slager

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil dat de Vegetarische Slager een groot aantal van zijn productnamen aanpast. De namen zouden misleidend zijn en tot verwarring leiden.

Volgens woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA zijn productnamen als gehacktbal, visvrije tonyn, kipstuckjes, rul gehackt, boterhamworst, kip-shoarma en gerookte speckjes in strijd met de wet. De namen worden gebruikt voor producten die niet aan de verwachtingen voldoen die de namen oproepen, hetgeen bij wet verboden is. Dat gehakt en spekjes met ‘ck’ geschreven worden doet daar niets aan af, aldus de NVWA.

Dat de autoriteit in dit geval de Vegetarische Slager aanspreekt en niet andere producenten van vegetarische producten die soortgelijke ‘vleesnamen’ gebruiken, heeft met de procedure te maken. “We hebben een klacht gehad over de Vegetarische Slager, daarom zijn we daar ingedoken”, aldus Mastenbroek.

Geen breed onderzoek opgezet

“Het gaat hier om misleiding en niet om een gevaar voor de volksgezondheid, daarom is er geen breed onderzoek opgezet en spreken we ons alleen uit over deze klacht tegen de Vegetarische Slager. Mochten er klachten over andere bedrijven komen, dan zal de NVWA op dezelfde manier handelen. Anderen kennen de regels ook, het is een verantwoordelijkheid van bedrijven om geen misleidende namen te gebruiken.”

Uit welke hoek de klacht komt wil de NVWA niet zeggen. “We zeggen nooit wie de klager of klagers zijn.”

‘Politiek gemotiveerde actie’

Volgens Niko Koffeman, mede-oprichter van de Vegetarische Slager, moet de vleeslobby hier wel achter zitten. Volgens Koffeman is hier sprake van een ‘politiek gemotiveerde’ actie. Koffeman verbaast zich erover dat andere vegetarische producenten zoals Vivera en Good Bite, met vergelijkbare namen voor hun producten, daarop niet worden aangesproken.

De Vegetarische Slager krijgt van de NVWA tot maart 2018 de tijd om de namen te aan te passen. Op de gevolgen als dat niet zou gebeuren, wil de autoriteit niet ingaan. “Het gaat nu om een schriftelijke waarschuwing, het is nog te vroeg om over mogelijke boetes te praten.”

Strengere regels

De regels over productnamen zijn de laatste jaren strenger geworden. Vijf jaar geleden wees de NVWA een klacht van de pluimveesector nog af. Ze maakten bezwaar tegen het gebruik van de naam kip in de vegetarische producten. Destijds mocht de Vegetarische Slager zijn vleesvervangende producten toch blijven verkopen onder de namen kipstukjes, gehaktbal en spekblokjes.

In juni 2017 bepaalde het Europese hof al dat sojaproducten in het vervolg geen zuivelnamen meer mogen krijgen. Zuiver plantaardige producten mogen niet op de markt worden gebracht met woorden als melk, room, boter, kaas of yoghurt op het etiket.

Laatste reacties

 • mldijkstra

  Mevr. Thieme, u kent haar connecties met dhr. Koffeman en de vegetarische 'slager', hekelde tijdens het paardenvleesschandaal, en terecht, de misleiding en zelfregulering in de vleessector. Ben benieuwd wat ze nu vindt van de miljoenen tofu business van haar ex.

 • J en M

  Vegatarische slager? Die vent is gewoon groenteboer

 • WGeverink

  Die koffeman kan van alles vinden maar het is niks meer dan terecht dat een groenteboer die spruiten als biefstuk adverteerd de wacht aangezegt wordt!

 • agro1

  vegetarische boterhamworst??? lekker laten doen, er gaan een boel eieren in. de leugen regeert.

 • oorspronkelijk

  ook hier wordt rechtgedaan en niet zoals velen denken dat het links speeltje is
  trouwens om niet hypocriet te lijken was er niet iets met mestfraude
  lees ik vaak dus hand in eigen boezem
  kringloopwijzer is ook te manipuleren

 • info112

  Kan om te beginnen, degenen die een reactie proberen te geven, dat in volledige zinnen doen en in fatsoenlijk Nederlands? De reacties zijn nu door het kromme taalgebruik, moeilijk serieus te nemen. Er is vaak geen touw aan vast te knopen. Zie bijvoorbeeld de vorige reactie.
  Daarnaast: Is er ooit een consument geweest die dacht 'echte' kip te kopen en zich misleidt voelde toen het om een vegetarisch product leek te gaan?

 • A1967

  #infl112, om antwoord te geven op uw vraag: ja er zijn consumenten die misleidt zijn door de naar vlees verwijzende benamingen. Je kunt wel stellen, blijkt uit de reacties en verontwaardiging van deze groenten-geur-kleur en smaakstoffennepslager, dat deze benamingen marketing trukjes zijn en dus per definitie bedoeld om mensen op het verkeerde been te zetten.

 • farmerbn

  Thieme en haar man hebben een hekel aan veehouders en vlees maar willen hun groenteproducten zo graag namen geven van vleesproducten. Heel raar. Als je hekel hebt aan vlees, noem je eigen producten dan anders.

 • oorspronkelijk

  kretologie
  moet dat in volledige zinnen en ABN
  een goed verstaander heeft maar een half woord nodig
  als je het niet begrijpt laat het rusten
  waar ik op reageer is vaak hypocrisie
  als de landbouw negatief in het nieuws komt anderen zijn schuldig(NVWA)
  treed NVWA op tegen andere sector zijn het oplichters
  dikke fractie analyse wegens fraude gevoeligheid scherper -vind U onzin
  geen zin om wangedachte van serieuze tekstuele repliek te dienen
  kort en bondig afschuw weergeven

 • douweh

  ''Oorspronkelijk'' ook weer bezig met zijn onbegrijpelijke kretologie.
  Gesproken over ABN........

 • Zandboertje

  Overigens hebben de "slager" en Thieme geen relatie meer. Althans niet in de slaapkamer

 • farmerbn

  Dan is Thieme ook geen boerin meer. Olé.

 • piethermus1

  Wat een publiciteit! Wat een giller! De hele dag gratis reclame in bijna alle media voor de Vegetarische Slager door dit nieuws gisteren op vooravond van Dierendag.

  Als boer en ook gewoon vleesetend lig ik wel in een deuk om zo veel domheid van de NVWA en diegene die deze klacht ingediend heeft.

  Op Foodlog staat sinds vandaag dit stuk;
  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het beste zijn excuses maken aan de Vegetarische Slager om verder gezichtsverlies te voorkomen. Het verbod dat de nationale voedselautoriteit gisteren tegen de namen van de nepvlezen van die slager uitsprak, leidde - aan de vooravond van Dierendag - tot hilariteit en verontwaardiging. Etc. bron; <>

 • DJ-D

  Ja piet dat was allang duidelijk. Veel nvwa ers zijn van zelfde club dus expres nu. Het aantal dode grazers in ovp wordt ook altijd bekend gemaakt als er weer een schandaal is of genoeg andere afleiding. Men moet ook niet denken dat thieme echt weg is. Expres op papier uit elkaar om belangenverstrengeling te voorkomen.

 • theorikyreintjes1

  lijken wel wolven in schaapskleren. Alles doen om het goede voedsel in kwaad daglicht te zetten, om er zelf beter van te worden. Laten we zorgen dat het eerlijke goede voedsel betaalbaar blijft voor de consument . En dat de producent, de boeren, er redelijk voor betaald worden. Dan blijven er nog boeren die echt zorg dragen voor het voornaamste voor de mens, het voedsel.

 • piethermus1

  De agressieve toon van menige boer t.a.v. Jaap Korteweg, in (landbouw)media en ook soms in gesprekken onderling, vind ik gewoonweg ronduit stuitend. Dan heb je niet begrepen wat ondernemen is. Die houding vind je ook binnen de LTO's. Ik ben nota bene ZLTO-afdelingsvoorzitter. Zelf ben ik gewoon vleesetend e.d.. Zou het daarom misgaan met de positie van nogal wat boeren (in bepaalde sectoren) in ons land? Korteweg heeft gewoon een slim concept en weet dat te vermarkten. Zo ook nu.
  Vanwaar dan zo vaak dat zure cynisme wat ons boeren vaak kenmerkt? Ik zou daar dan maar wat minder trots op zijn.

 • DJ-D

  Cynisch over de sector praten, dat mag allemaal wel. Niemand houd je tegen.

 • piethermus1

  Als hullie of zullie het doen, mogen wij het ook? Als dat vanuit ons boeren de houding is, gaan we het niet redden. In communicatie wekt zoiets niet. Hooguit bij een niet al te nozel deel van de eigen achterban scoor je dan punten. En die achterban is maatschappelijk gezien te smal. Daar win je de oorlog niet mee.

  In communicatie heb je slimmere dingen nodig, dan "hullie doen het ook".

 • alco1

  Die "slimmere dingen" van onze belangenbehartiger is alles maar op zijn beloop laten.
  Maar dan stoot ik weer regio's voor het hoofd, want die hebben wel goede initiatieven om de sector te promoten.

 • WGeverink

  Zou Heineken bier het op zijn beloop laten als iemand anders een immitatie Heineken bier op de markt zou brengen gemaakt van water met kleur geur en smaakstoffen @piethermus1? Om de dooie donder niet! Natuurlijk maakt de vleesindustrie het bij jullie de concurentie wel erg makkelijk door al die goedkope onherkenbare troep met een laag panneermeel in de winkel te leggen. Om bij jullie in een winkel goed vlees en goed gesneden vlees te vinden is moeilijk.

 • DJ-D

  Nee piet zo bedoel ik het niet. Bedoel veel hebben niet door dat ze cynisch en aan framing doen. Als je de wereld beter wilt maken is dat helemaal prima. Maar dat doet zullie niet en als ze dat ook nog doen met gemene streken over de rug van iemand, dan moet daar wat van gezegd worden. Dat moet ook natuurlijk door slim te communiceren.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.