Home

Nieuws

Milieucommissie EP wil af van biobrandstof, sector bezorgd

De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) wil per 2030 stoppen met het gebruik van biobrandstoffen.

De zogeheten ComEnvi heeft deze week een voorstel van die strekking aangenomen. De biobrandstofbranche reageert bezorgd via boerenorganisatie Copa. Uitfasering van de eerste generatie biobrandstoffen ondermijnt volgens haar de doelen op gebied van klimaat en duurzaamheid.

De milieucommissie van het EP wil meer hernieuwbare energie (32% in plaats van 24%) maar minder tot helemaal geen (eerste generatie) biobrandstoffen. Het gebruik van palmolie zou al per 2021 afgelopen moeten zijn, voor andere eerste generatie biobrandstoffen zou er tot 2030 respijt zijn.

Brandstof uit koolzaad, mais of tarwe

Gangmaker tegen de biobrandstoffen is de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), rapporteur voor dit onderwerp bij het EP. Volgens hem werken biobrandstoffen van de eerste generatie, zoals biodiesel uit koolzaadolie en bio-ethanol uit mais of tarwe, averechts. Zijn nu aangenomen voorstel beoogt doorontwikkeling van efficiëntere vormen van biomassa-energie, die niet concurreren met voedselproductie en meer CO2-uitstoot voorkomen.

‘Biobrandstof draagt bij aan klimaatvriendelijk transport’

Secretaris-generaal van Copa-Cogeca Pekka Pesonen stelt daartegenover dat de huidige biobrandstoffen onmisbaar zijn voor agrarische duurzaamheid en wél bijdragen aan klimaatvriendelijk wegtransport. Volgens hem dragen ze bij aan verduurzaming van de energievoorziening, reductie van de uitstoot van broeikasgassen en reductie van de import van veevoer uit andere werelddelen, wat 4 tot 5 miljoen overzeese hectares uitspaart.

Volgens Copa is het huidige gebruik aan biobrandstof goed voor 35 megaton vermeden CO2-uitstoot per jaar, bespaart het 116 megaton olie-equivalenten, goed voor een besparing van € 30 miljard per jaar aan olie-import.

Hernieuwbare energie

Begin deze maand stemde de landbouwcommissie over de hernieuwbare energie. Zij vroeg om een uitzonderingspositie voor efficiënte gewassen met veel zetmeel, olie of suiker, die een CO2-reductie van 65% halen. Volgende maand neemt de industriecommissie van het Europees Parlement een standpunt in.

Of registreer je om te kunnen reageren.