Home

Nieuws 2 reacties

Mestfraudezaak opnieuw voor de rechter

Op verdenking van onder meer mestfraude en schending van dierenwelzijnsregels staat morgen, 10 oktober, varkens- en mesthandelaar Anthonie van den Broek uit Lierop voor de rechter in Den Bosch. Tenzij er opnieuw een kink in de kabel komt, want de rechtszaak is dit jaar al 2 keer eerder stilgelegd.

Samen met de varkens- en mesthandelaar staan nog 7 medeverdachten terecht.
Een van de belangrijkste beschuldigingen tegen de verdachten is grootschalige mestfraude. De laatste keer dat de verdachten voor de rechter stonden, in juni van dit jaar, werd de zaak verdaagd omdat de advocaten van enkele verdachten meer tijd nodig hadden om de zaak voor te bereiden. Door de vele wisselingen aan de zijde van de verdediging was er onvoldoende dossierkennis. Bovendien bleek hoofdverdachte Anthony van den Broek zelfs zonder advocaat te zitten. De reden zou zijn dat hij niet meer in staat was zijn advocaat te betalen omdat hij persoonlijk failliet zou zijn.

Mestfraude en overtreding dierenwelzijnsregels

De aanklacht die het Openbaar Ministerie tegen Van den Broek (met anderen) heeft geformuleerd, is uitgebreid en fors. De Lieropse handelaar wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte, mestfraude, en deelname aan een criminele organisatie. Ook zou hij stelselmatig de dierenwelzijnsregels overtreden hebben.

De rechtszaak tegen Van den Broek sleept al jaren en gaat om overtredingen en misdrijven in 2009 en 2010.

Justitie verdenkt de familie ervan een criminele organisatie te zijn die zich onder meer bezighoudt met witwassen. Hierbij zou zeker € 8 tot € 9 miljoen zijn omgezet. In dat 2010 vond een grootschalige inval plaats op het bedrijf in Lierop.

De Lieropse handelaar wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte, mestfraude, en deelname aan een criminele organisatie. Ook zou hij stelselmatig de dierenwelzijnsregels overtreden hebben.

Ook al veroordeling in 2011

In 2011 werd Anthony door de rechtbank in Den Bosch al eens veroordeeld voor het op grote schaal overtreden van vergunningvoorwaarden. Van den Broek had grote hoeveelheden mest van buiten zijn bedrijf be- en verwerkt op een manier waarvoor geen vergunning was verleend. Daarnaast verzorgde hij zijn varkens niet naar behoren, oordeelde de rechtbank. Hij werd veroordeeld tot een geldboete van ruim € 60.000 en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

NVWA-inval

In september 2012 deed de NVWA opnieuw een inval op het bedrijf van de mesthandelaar. De autoriteit verdacht Van de Broek en enkele familieleden van grootschalige mestfraude. Volgens de NVWA had Van den Broek een ‘kerstboom’ aan bv’s opgetuigd, die volgens de autoriteit ervoor dienden om geld en fosfaat te verduisteren. Begin 2013 werd Van den Broek in hechtenis genomen in verband met het verdere onderzoek naar de mestfraude. De mesthandelaar heeft destijds enkele maanden vastgezeten. In diezelfde periode werd een deel van het bedrijf van de Lieropse handelaar bij een executieverkoop in opdracht van de bank verkocht. Een poging van de overheid om alle bedrijven te verkopen strandde eind november 2013 bij de rechtbank Oost-Brabant. Er staat zodoende nog voor ongeveer € 900.000 aan mestboetes en dwangsommen open.

Intrekking vergunning varkensbedrijf

In 2015 trok de gemeente Someren de omgevingsvergunning in van het varkensbedrijf in Lierop in omdat de eigenaren werken met crimineel verkregen geld. In 2016 en 2017 oordeelden resp. de rechtbank Oost-Brabant en de Raad van State dat deze beslissing van de gemeente terecht was.

Vijf jaar na de inval door de NVWA gaat de mestfrauderechtszaak dinsdag verder tegen Van de Broek. Een woordvoerder van de rechtbank heeft verzekerd dat de mesthandelaar deze keer wel wordt bijgestaan door een advocaat.

Laatste reacties

  • koestal

    Mest stinkt !

  • Tinus1

    Een beetje moordenaar mag niet bij achternaam genoemd worden, maar als het over mest gaat mag je met naam en toenaam in de krant, ook al heeft de rechter nog geen (eind)oordeel geveld. Zie ook andere bericht over loonbedrijf Arts.....nog niets bewezen maar wel aan de schandpaal!

Of registreer je om te kunnen reageren.