Home

Nieuws 3 reacties

Landbouw en natuurorganisaties in gesprek over biodiversiteit

Natuurorganisaties en wetenschappers gaan met het landbouwbedrijfsleven in gesprek over de toekomst van de biodiversiteit in Nederland.

LTO schuift 21 november aan om een plan te maken dat landbouw en natuur kan waarborgen. De bijeenkomst is een initiatief van het Netherlands Ecological Research Network (NERN), een collectief van natuurwetenschappers.

Het NERN wilde al langer een gesprek organiseren met natuurorganisaties, wetenschappers en de sector over de problematische afname van de biodiversiteit. Het recente nieuws over de afname van insecten versnelde dit proces. “Deze toestand van insecten is een van de aanwijzingen dat het slecht gaat met de natuur”, stelt Han Olff, lid van NERN en hoogleraar ecologie en natuurbeheer aan de Rijksuniversiteit Groningen.

LTO is positief

Namens LTO Nederland zal voorzitter Marc Calon deelnemen aan de gesprekken. LTO is erg positief over de uitnodiging, laat een woordvoerder van LTO weten. “Het is goed om met elkaar het gesprek aan te gaan, we doen dit liever dan via de media discussiëren.”

Calon zal met een open blik aan de gesprekken beginnen. “Misschien hebben wij wel een blinde vlek en kunnen we veel van de andere aanwezigen leren”, aldus de woordvoerder. De hoop van LTO is dat de aanwezigen samen tot een oplossing komen die toekomstbestendige landbouw en natuur zal waarborgen.

Trouw meldde dat Rabobank en Unilever ook een uitnodiging hebben ontvangen voor de eerste bijeenkomst. Beide bedrijven hebben nog niet laten weten of ze komen. Het ook genoemde FrieslandCampina verwijst naar de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), maar die heeft nog geen uitnodiging ontvangen.

Kleinschalige gesprekken

De gesprekken worden kleinschalig. Directeuren en voorzitters van natuurorganisaties, de agribusiness en koepelorganisaties praten samen over een ‘Deltaplan Biodiversiteit’, ondersteund door de wetenschap. De inzet van Olff is natuurinclusieve landbouw. Het te schrijven plan moet wat Olff betreft al komend voorjaar in werking treden. “Er is haast geboden, de natuur wacht niet.”

Voor de bijeenkomsten zijn geen politici uitgenodigd. “Dit is namelijk geen politiek probleem”, vindt Olff. “Het is niet links of rechts, de natuur is aan het verdrinken en daar moet snel iets aan gebeuren. Tegenstellingen opzoeken gaat geen oplossingen bieden, in de gesprekken gaan we op zoek naar overeenkomsten en hoe we met elkaar en de natuur kunnen samenwerken.”

Laatste reacties

 • alco1

  Misschien heeft het NERN ook wel blinde vlekken!!!!!

 • veldzicht

  Laat die natuurorganisaties eerst maar eens ophouden bij iedere verandering in de natuur de schuld bij de landbouw te leggen,ook al is daar geen enkel bewijs is .
  zie afname insecten en dunne eierschalen van vogels op de Veluwe.en wie is de schuldige?wie anders ?de boer die kan je het makkelijkst pakken.

 • alco1

  De vuist moet eens op tafel.
  Het is wat anders, maar woensdagavond op de FC vergadering kwam de bindstal problematiek aan de orde.
  De opstelling van de FC was dat er geen nieuwe bij mogen komen en dat er niet uitgebreid mag worden en dat ze gewoon door mochten gaan zolang ze dat zelf wilden.
  Maar hiermee wordt wel aangegeven dat er weer toegegeven wordt aan een paar schreeuwers.
  De vuist op tafel dat er niets mis is met aanbinden, want er zijn op veel gebieden, zoals levensduur en besmetting grote voordelen.
  De meerwaarde waar naar gestreefd wordt, hoeft niet overal fiat voor te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.