Home

Nieuws

Kamp blijft bij besluit niet verlengen POR

Minister Henk Kamp van Economische Zaken blijft bij het besluit om de ontheffingen voor pluimvee- en varkenshouders in het kader van de POR-regeling niet te verlengen.

Volgens Kamp is het handhaven van de sectorplafonds voor fosfaatproductie essentieel voor de huidige en nieuwe derogatie. Hij zegt geen nieuwe omstandigheden te zien om terug te komen op de aankondiging van toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam in februari dit jaar om de POR-regeling te beëindigen. Op verzoek van de Tweede Kamer werd dit besluit toen uitgesteld tot het najaar 2017.

Kamp wijst erop dat in 2015 zowel de varkens- als pluimveehouderij het fosfaatplafond overschreden, en volgens hem de pluimveehouderij nog steeds boven het fosfaatplafond produceert. Dat laatste wordt overigens wat betreft dit jaar betwist door de pluimveesector, gezien de fipronil-crisis.

Besluit aanvechten

Sectororgansaties van de pluimvee- en varkenshouderij LTO/NOP, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) vinden het niet verlengen van de POR-regeling ‘volstrekt onacceptabel’ in combinatie met het behoud van de pluimvee- en varkensrechten. De drie organisaties kondigen aan naar de rechter te willen stappen om het besluit aan te vechten. Ze zijn gestart met de voorbereidingen voor een juridische procedure. Volgens hen treft het besluit juist veehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking.

Het ministerie van Economische Zaken opende de POR-regeling in 2015, en verleende toen ontheffingen voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimvee-eenheden. Dat werd beschouwd ‘als doekje voor het bloeden’ omdat de productierechten niet werden afgeschaft. Verwerking van alle bedrijfsoverschot aan mest was een voorwaarde om in aanmering te komen voor de ontheffingen. Die ontheffingen lopen af op 31 december 2017. Ook de ontheffingen in het kader van de eerste POR-regeling (uit 2006) lopen dit en volgend jaar af.

Pijlen gericht op nieuwe kabinet

LTO/NOP, NVP en POV richten daarnaast hun pijlen op het nieuwe kabinet, en doen een oproep aan de nieuwe bewindspersoon die over landbouw zal gaan om het besluit te heroverwegen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt het besluit op Twitter ‘een onaangename verrassing’ en spreekt van een uitdaging voor het nieuwe kabinet.

De sectororganisaties zijn niet de enige die om het afschaffen van de POR naar de rechter stappen. Coöperatie DEP, waarin de toeleveranciers van biomassacentrale BMC Moerdijk verenigd zijn, startte afgelopen zomer al met het voorbereiden van een juridische procedure, omdat ze grote impact vreest op de aanvoer van de biomassacentrale. Dat loopt, zegt coöperatiedirecteur Wil van der Heijden die er in dit stadium verder weinig over kwijt kan. “De bal ligt bij het ministerie van Economische Zaken.” DEP heeft namens 90 leden een verzoek ingediend om de POR-ontheffingen toch te verlengen, en wacht op goed- of afkeuring daarvan.

Of registreer je om te kunnen reageren.