Home

Nieuws 29 reacties

GroenLinks breekt lans voor gezondheid boerenkind

Kinderen op boerenbedrijven hebben net zo veel recht op schone lucht als andere burgers. Dat voor mensen die op een boerenbedrijf werken de Europese regels voor luchtkwaliteit niet gelden, doet niets af aan het recht van kinderen op gezonde schone lucht.

Dat vindt de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vraagt in een motie dat de regering onderzoekt op welke boerenbedrijven sprake is van overschrijding van de normen voor luchtkwaliteit.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) wil die weg niet op gaan. Volgens haar zijn er belangrijker zaken, waar het onderzoek zich op moet richten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is met het ministerie in gesprek over een aantal onderzoeken die moeten worden uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de knelpunten op het gebied van de luchtkwaliteit.

Grote gevolgen voor omvang bedrijf

Dijksma zegt dat de rechtspraak duidelijk is: voor boeren en hun gezinnen gelden de Europese normen voor luchtkwaliteit niet. Zouden die wel gelden, dan zou dat grote consequenties kunnen hebben voor de omvang van het bedrijf.

Voor omwonenden en burgers in boerenbedrijven geldt de Europese norm wel, aldus Dijksma.

Landelijke en lokale aanpak nodig

Aanleiding voor de discussie is een rechterlijke uitspraak waarin staat dat de overheid serieus werk moet maken van de verbetering van de luchtkwaliteit. Daarvoor is zowel een landelijke als lokale aanpak nodig. De Kamer sprak zich niet uit over specifieke maatregelen voor de veehouderij.

Dat er maatregelen nodig zijn, is ook volgens CDA‘er Maurits von Martels duidelijk. Hij ziet mogelijkheden in technische en innovatieve maatregelen. “Wij kijken dan niet naar dieraantallen”, aldus Von Martels.

Laatste reacties

 • alco1

  Als ze het nu eens precies andersom zeiden.
  "Het burger kind heeft net zoveel recht op gezonde lucht dan een boeren kind"
  Ze hebben alleen de hogere normen voor het platteland erbij gehaald, maar zijn blind voor de stadse.
  U begrijpt de achter liggende gedachte natuurlijk wel.

 • Is er nou niks beter te doen . Boerenkinderen zijn gezonder dan de stadse kinderen. Hele dag in uitlaatgassen van verkeer. Zeg dan gewoon dat We alles In het werk zullen stellen om de boeren te......... nu de kinderen van die mensen er ook nog bijhalen.

 • agratax(1)

  De GL mensen willen zich profileren als de meest -gezonde- partij van Nederland en kiezen nu juist die groep kinderen uit die de minste Allergieen hebben, niet ziek worden van het eerste de beste vuiltje op hun handen en het minst vaak ziek thuis blijven van school. Maar erger ze weten wat werken is en zijn doorgaans niet vies zijn van aanpakken. Al deze zaken worden door GL gezien als uiterst ongezond en veroorzaakt door stof en strontluchtjes. Dat de stadskinderen de hele dag bloot gesteld zijn aan fijnstof en uitlaatgassen veroorzaakt door het levensgevaarlijke verkeer in de steden is van ondergeschikt belang.

 • John*

  wanneer komt de motie van het cda om alle kinderen verplicht 3 maanden op een boerderij te huisvesten om voldoende weerstand op te bouwen? Dat scheelt miljarden aan gezondheidskosten...

  Als GL nu bewijs had dat boerderijkinderen structureel ongezonder zijn hebben ze een punt, maar helaas dat ontbreekt natuurlijk.

 • farmerbn

  GL zal wel veehouderskind bedoelen. U begrijpt ... enz (zie alco1).

 • Almagro

  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/03/opgroeien-in-de-gezonde-boerenlucht-beschermt-tegen-astma-a1413446
  Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald om boeren weg te zetten als een onwenselijk volkje dat beperkt moet worden in doen en laten. Dat hier een weg bewandeld wordt van stelselmatig stigmatiseren van een beroepsgroep schijnt bij dit soort niet uit te maken. En dan maar verwijten maken richting PVV en zelf geen haar beter zijn.

 • Johnny Hogenkamp

  Beter om eerst het verband te onderzoeken tussen Groen Links lidmaatschap en afbraak hersenweefsel :) Je kunt enkel nog medelijden met deze mensen krijgen.

 • boerindorp

  Zelf iets gesnoven?

 • Tinus1

  Dat groen links zo denkt wisten we al, maar dit slaat echt alles om kinderen erbij te halen.....Maar hoe zit dat met de titel boven het stuk? Wekt de indruk dat redacteur er mee eens is!!?? Wordt tijd dat boerderij in zulke absurde nieuwsgeving toch de realistische kant kiest.

 • glaasje

  Groen links -Groen Links - Groen links STAP alstublieft op uit dit mooie Nederland met zijn prachtige platteland en boeren. Dat volkje groen links heeft geen enkele kennis van zaken en dat wil een land besturen. VERSCHRIKKELIJK Kinderen wat wonen op boerderijen hebben tenminste weerstand en willen altijd helpen en werken, maar die WATJES van groen links kunnen en kennen niks.

 • koestal

  boerenkinderen hebben minder last van allergieen dan kinderen van burgers zegt onze huisarts,hij adviseert burgermoeders om niet zo vaak te stofzuigen en te poetsen,dan krijgen ze meer weerstand !!

 • jaap69

  laat weer eens zien hoe laag die gasten bij GL zijn

 • wullum

  Hoe zit dat met de luchtkwaliteit in de stad en rond Schiphol dan?

 • 344412

  Dubbele agenda, gaat ze niet om de kinderen, maar om een mogelijkheid veehouderij weg te pesten.

 • D.Dairy

  Groen Slinks

 • mts van oosten

  dit is echt ongelofelijk die opmerking,hoe bedenkt ze het,gewoon boeren dwarszitten,totaal van de pot gerukt.ik denk dat de plattelands kinderen aardig meer weerstand hebben dan stadskinderen,deze opmerking zit veel meer achter dan wij denken.diep tragisch

 • info36

  De luchtkwaliteit rond de grote industriegebieden daar hoor ik dat wicht niet over.
  Daar komen de meeste kankergevallen voor. Alleen maar de landbouw aanvallen dat is wat die radicalen kunnen. Een gewone realistische kijk op zaken is hun vreemd.

 • pieter

  Als je de toon zet als politieke partij "" kinderen hebben niet een keuze.""
  Dit is de zelfde toon als een kind dat aandacht wil die op een kinderfeestje het voor de andere kinderen het feestje verziekt . Als boerekind mag je niet meer trots zijn op je familie. Dit is een mokerslag voor kinderen.

 • John*

  ze hebben al een flinke tik gehad nu de ammoniak emissies van de landbouw duidelijk dalen.. gaan ze maar weer het volgende zoeken.

 • Maas1

  Uit een duits onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien op een boerderij sterker weerbaarder en gezonder zijn.Hoe zou het toch komen dat de kloof tussen de politiek en de burger zo groot is in Nederland.

 • info519

  en die 100 kinderen(33000 per jaar) die elke dag in NL de moederschoot gedood worden dan?........vreselijk in wat voor een land leven we???.....maar nee dan is het belang van de moeder ineens belangrijker die het niet uitkomt.......

 • boerke brabant

  dat dit soort mensen in de politiek zitten en ons land besturen. Wat een onkunde ! ver weg van elke realiteit !

 • Gat

  Als er een kabinet zat van mensen met vakkennis dan hadden we geen sukkels van groen links erin. Rechtstaat amehoela! Geert Wilders mag niet minder roepen krijgt ie proces aan zen broek en groen links mag dat met dieren wel. Diezelfde groen links beweert dat dieren gelijkwaardig zijn aan mensen. Dus waar is de rechtstaat nu

 • Jan van der Kleij

  Het is evident dat GL er alles aan doet om haar ideologie na te streven. Kleine bedrijfjes, stadslandbouw, dertig uur werken en een jointje roken. Dat de economie geheel naar de knoppen gaat en alles onbetaalbaar wordt nemen ze op de koop toe, want dat interesseert ze werkelijk niet.

 • Klaasvaak

  Heb zelf drie kinderen. De jongste net geboren. De oudste 2 in hun 3 en 4 jarig leven 1 keer een griep gehad. Toen waren wel allemaal aan de beurt. Mijn eerste ervaring met griep in de afgelopen 15 jaar....

  Verder heeft iedereen wel eens een minder dagje. Maar als je op Facebook de hoeveelheid zieken elk jaar voorbij ziet komen. Dan zit die weer thuis en dan die weer.... Dat zijn steevast de binnenwerkers.


  Trouwens Jesse Klaver klinkt jaarrond snotverkouden

 • oorspronkelijk

  tijd voor zelfreflexie
  lees artikel over kinderen op tractor
  alleen de financiële gevolgen bij calamiteit lijken belangrijk
  hoeveel kinderen ik zie op machines
  als het een vervanging is onder voortdurende toezicht oké
  iedereen leest artikelen over kinderen onder 16 op de boerderij
  niet nodig van G.L.maar ook iedere boer is goed voor zijn dieren
  iedereen gaat verantwoord om met mest
  de handvaten voor G.L. dragen wij zelf aan JAMMER

 • veelust

  Zie hier veel reacties en verontwaardiging naar Groen Links.Heb medelijden met die mensen die zulke dingen schrijven en denken. Ze weten gewoon niet beter en hebben geen idee meer hoe de wereld in elkaar steekt endat is eigenlijk best wel zielig. Ook is het wel iets om zorgen over te hebben, want deze mensen willen het land besturen terwijl ze zo ver bij de praktijk vandaan staan, dat kan in de toekomst niet goedkomen.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.