Home

Nieuws 2 reacties

Groei biologisch zet door

Het biologisch areaal is in 2016 met 3% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. De consumentenbestedingen aan biologische voeding zijn in hetzelfde tijdsbestek gestegen met 10%.

Dit staat in een Trendrapport ‘Ontwikkeling biologische landbouw en voeding Nederland’ van Bionext.

Het biologisch areaal groeide van 56.729 naar 58.446 hectare. Een stijging van 3%. In totaal waren er in 2016 1.831 biologisch geregistreerde bedrijven, terwijl dat er in 2015 nog 1.625 waren. Ook steeg het aantal bedrijven én het areaal dat in omschakeling is. Het aantal bedrijven in omschakeling ging van 117 naar 245 en het areaal in omschakeling ging van 2.391 in 2015 naar 3.319 hectare in 2016.

Zuivel maakt inhaalslag

Met name de zuivel is volgens het rapport bezig met een inhaalslag. Meer dan de helft van de bedrijven in omschakeling, 136 om precies te zijn, zijn melkveebedrijven. In de pluimveehouderij was in 2016 ruim 20% van de bedrijven geheel of gedeeltelijk actief met biologische kippen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Meer dan de helft van de bedrijven in omschakeling zijn melkveebedrijven. Foto: Ton Kastermans
Meer dan de helft van de bedrijven in omschakeling zijn melkveebedrijven. Foto: Ton Kastermans

Wat betreft het aandeel biologische landbouw loopt Nederland achter ten opzichte van de rest van Europa. Daar is het percentage gemiddeld 6,2% in vergelijking tot 3,1% in Nederland.

Consument koopt meer biologisch

De omzet van biologische producten in de Nederlandse supermarkten groeit ook. In 2016 nam de omzet toe met € 80 miljoen naar € 734,9 miljoen. Dit is een stijging van 12,2%. Het aandeel van biologische producten in de supermarkt is toegenomen van 2,9% naar 3,3%. In de speciaalzaken stagneert de bio-omzet sinds 2015, door concurrentie van supermarkten.

In 2016 steeg de totale omzet van biologische producten met meer dan 10% naar € 1,4 miljard. Ten opzichte van 2006 is de omzet van biologische producten verdrievoudigd in 2016. Verwacht wordt dat het aandeel van biologische producten de komende jaren nog meer zal stijgen.

Laatste reacties

  • koestal

    over 20 jaar is elke boer biologisch ,geen kunstmest en geen gewasbeschermingsmiddelen meer

  • kemp01

    vergeet de derogatie niet, "koestal".

Of registreer je om te kunnen reageren.