Home

Nieuws 7 reacties

Flevoland wil 1.000 hectare zonnepark realiseren

De provincie Flevoland onderzoekt de mogelijkheden om in totaal op 1.000 hectare grond zonnepanelen te installeren. De provincie presenteert haar ideeën deze week tijdens het IPO-congres ‘Energie komt uit de provincies’ in Emmen.

Flevoland streeft ernaar om energieneutraal te worden. Om dat doel te bereiken is meer nodig dan windenergie, stelt de provincie. Het idee voor 1.000 hectare zonnepanelen (‘grondgebonden zon’) moet in dat kader worden gezien. Flevoland wil op die manier ruimte bieden aan de opwekking van duurzame energie. Hiervoor is een nieuwe Omgevingsvisie ‘Flevoland straks’ ontwikkeld.

Volgens een woordvoerder is het plan nog niet gereed, maar nog in de fase van gedachtevorming. Er zijn al verschillende sessies georganiseerd met inwoners van de provincie, om in beeld te krijgen hoe er over het plan wordt gedacht.

1% van totale oppervlakte Flevoland

Op de vraag of juist het gebruik van goede agrarische grond voor een dergelijk doel niet haaks staat op een zo efficiënt mogelijke voedselproductie, wil de woordvoerder niet ingaan. “Daarvoor is het in de huidige verkennende fase nog te vroeg.” Wel voegt hij eraan toe dat 1.000 hectare wel als veel klinkt, maar dat het toch maar gaat om 1% van de totale oppervlakte van de provincie Flevoland.

LTO Nederland tegen het plan

LTO Nederland is mordicus tegen het plan en zal er alles aan doen wat in de mogelijkheden ligt een dergelijk gebruik van landbouwgrond te blokkeren, aldus een LTO-woordvoerder. De ontwikkeling om landbouwgrond voor andere doelen in te zetten dan landbouw, wijst de boerenorganisatie af. Eerst moet er worden gekeken naar de miljoenen vierkante meters aan daken die nog vrij liggen.

Daarnaast doet ook de landbouw zelf een steeds groter beroep op de grond, al dan niet wetgevinggedreven. De vraag naar grond stijgt door extensivering van de landbouw, melkveehouders die meer grond nodig hebben en de tendens dat er meer plantaardige producten worden gegeten. Volgens LTO zijn er voldoende alternatieven te bedenken, zoals windenergie en biovergisting. “Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven”, aldus LTO.

Definitief voorstel eind van het jaar

Op 11 oktober praten Provinciale Staten van Flevoland in een mini-symposium verder over de (on)mogelijkheden van 1.000 hectare aan zonneparken. Eind van het jaar moet er een definitief voorstel op tafel liggen bij Provinciale Staten.

Laatste reacties

 • gradje1966@

  Leg alle geschikte daken maar vol en saneer de asbest daken meteen mee en laat de landbouwgrond met rust dan heb je een twee vliegen in een klap asbest weg en Zonne energie .

 • agro1

  nou.. de gigantische overschotten aan voedselgrondstoffen worden daar in ieder geval niet verder opgeblazen. lekker doordoen met die paneeltjes. beter dan bulldozernatuur.

 • bas123

  nog minder plaats voor weidevogels. We hebben het jaar van de grutto gehad en nu
  mag alle grond omgezet worden in zonnepanelen weilanden.

  Verder halen we ons uit eten toch gewoon in het buitenland daar zijn veel minder regel voor kwaliteit en veiligheid.

 • bas 123 die snapt het well

  hier allemaal moeilijk doen en schijnheilig bezig zijn met groene energie .
  terwijl de productie zo verplaatst word naar het buitenland..,.
  vaak met veel minder dieren welzijn en milieu regels..
  Nederland wil niet meer produceren
  wel de hele dag controleren,,,,,,,,,
  Als er geld verdient moet worden,,,, dan moet dat met productie!!!!!!!

 • WGeverink

  Denk aan de vervuiling in China om duizend hectare zonnepanelen te maken. Denk aan de opwarming van flevoland en omstreken waar 1000 hectare groen en koel vervangen wordt door 1000 hectare zwart en heet.

 • alco1

  Toch denk ik dat we verder moeten op deze manier.
  Delfstoffen zijn eindig.
  Maar op een vraag aan de FC over het hergebruik, kreeg ik een geruststelling.
  96 % was recyclebaar van een zonnepaneel en van een asbestplaat is nog geen 1% werkelijk asbest, wat dus al een milieuramp schijnt te zijn.
  Mooie praatjes dus!!!

 • cees bruijnes

  ach in de oostvaarders plassen is toch plaats genoeg ;-))

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.