Home

Nieuws 5 reacties

EU-parlement: glyfosaat in 2022 stoppen

Het Europees Parlement wil dat het gebruik van glyfosaat in de landbouw in 2022 stopt.

Het voltallige parlement heeft daarover dinsdag 24 oktober een resolutie aangenomen. De uitspraak van het parlement is niet bindend. Woensdag 25 oktober praat het permanent comité voor planten, dieren, veevoer en voeding (Scopaff) door de 28 lidstaten over een hernieuwde toelating van de onkruidbestrijder voor een periode van tien jaar. Het parlement wijst een toelating van tien jaar af en wil voor niet-agrarisch gebruik een direct verbod.

Copa-Cogeca: verkeerd signaal

De Europese organisatie van landbouworganisaties en coöperaties Copa-Cogeca zegt diep teleurgesteld te zijn over het standpunt van het parlement. “Het parlement is duidelijk niet in lijn met een eerdere uitspraak van april 2016. Dit is het verkeerde signaal aan het publiek over de veiligheid van deze onkruidbestrijder.”

Copa-Cogeca-secretaris-generaal Pekka Pesonen zegt dat het parlement belangrijke adviezen van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit en het Europese Chemicaliënagentschap ongefundeerd terzijde schuift. Daarbij komt volgens hem dat de concurrentiepositie van de Europese boer in het gedrang komt ten opzichte van de boeren buiten Europa.

Eickhout: duurzame alternatieven

GroenLinks-parlementariër Bas Eickhout zegt dat de onkruidbestrijder glyfosaat ongeveer iedere plant en insect doodt. Hij meent dat er duurzame alternatieven zijn en dat er geen risico genomen moet worden, nu de wetenschap niet eenduidig is over de kankerverwekkendheid van het middel.

De uitspraak van het parlement hangt samen met het groeiende ongemak over het gebrek aan openheid van de beoordelende instanties over de risico’s van het middel. Daar komt nog bij dat een belangrijke producent van glyfosaat, Monsanto, zelf wetenschappelijke artikelen schreef, die door wetenschappers onder eigen naam werden gepubliceerd.

Laatste reacties

 • MvdVate

  kunnen onze GroenLinks mensen eerst even hun huiswerk doen voordat ze zeggen dat Glyfosaat insecten dood?
  Het liefst ziet GroenLinks alle boeren verdwijnen. Dan vergeten ze even dat ze dan niet 3 maal daags een maaltijd voor hun hebben.

 • alco1

  Bas "meent".
  Gewoon het alternatief in de praktijk laten zien!
  Dan heeft geleuter waarde.
  Maar alle beterweters hoeven zelf niets te verantwoorden.

 • Piejear

  Super nieuws...alle landen waar Glyfosaat na 2022 nog toegestaan is kunnen dan niet meer exporteren naar EU. Binnen EU zullen inmiddels alle nog giftigere middelen verboden zijn. De productie daalt daardoor stevig. Resultaat veel hogere landbouwprijzen binnen EU en daarmee echte marge voor EU landbouw...toch?

 • stocksterhorn1

  Men kan beter het MISbruik van glyfosaat aan banden leggen, i.p.v. het GEbruik. In de praktijk wordt glyfosaat door mij als akkerbouwer enkel gebruikt als middel om een schoon zaaibed te creëren, dus vóór zaai. En met normale doseringen, geen overdoseringen. Spuitwater aanzuren met zwavelzuur ammoniak of fulvine maakt lagere doseringen mogelijk met behoud van effectiviteit. Volveldse bespuitingen over een gewas (zgn. pre-harvest) mogen van mij met directe ingang worden verboden, dat noem ik misbruik van chemie. (Zo worden de middelen vooral toegepast in (Zuid) Amerika, op zogenaamde Roudndup-ready gewassen). Het totaal verbieden van glyfosaat in Europa zou alleen al schandalig zijn in licht van concurrentievervalsing. Het geeft de boeren in Europa een enorm competitief nadeel, terwijl de met met (veel meer) glyfosaat bespoten producten uit Zuid Amerika en de VS gewoon blijven worden geïmporteerd en aan ons vee gevoerd. Daarbij zal in Europa een verbod op glyfosaat leiden tot meer gebruik van andere middelen en een enorme toename van dieselgebruik door grondbewerkingen tegen onkruid, alsmede hierdoor veroorzaakte erosie. Als glyfosaat al verboden wordt in de toekomst, dan óók buiten Europa. Gelijke monniken, gelijke kappen, een gelijk speelveld! Of volledig stoppen met import uit landen waar glyfosaat wél wordt gebruikt. Eerlijk is eerlijk.

 • lepercheron 46

  Bas zegt dat er duurzame alternatieven zijn, Welke ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.