Home

Nieuws 6 reacties

CDA: btw-landbouwvrijstelling bijna beledigend voor boer

De btw-landbouwvrijstelling is bijna een belediging voor de boeren en tuinders. Dat zegt belastingwoordvoerder Pieter Omtzigt van het CDA, die vindt dat de btw-landbouwvrijstelling inmiddels achterhaald is.

“Waarom zou een landbouwer niet in staat zijn een btw-administratie bij te houden, als iemand met 2 zonnepanelen op zijn dak dat ook kan?”, vroeg Omtzigt zich maandagmiddag 30 oktober af tijdens een wetgevingsoverleg over de belastingmaatregelen van het kabinet. De btw-landbouwvrijstelling is ooit ingevoerd om agrarisch ondernemers niet op te zadelen met een omvangrijke administratie.

Gevolgen afschaffing regeling

Omtzigt meent desalniettemin dat er forse gevolgen kunnen zijn voor de afschaffing van de regeling. Hij vraagt of het mogelijk is de agrarisch ondernemers meer tijd te geven, om de overgang naar de verplichte btw-aangifte te maken. Hij doelt daarbij onder andere op de verplichting dat ondernemers al in het eerste kwartaal van 2018 eventueel achterstallig btw moeten terugvragen over investeringen die in de afgelopen jaren zijn gedaan.

Ook de PVV en de SP hebben kritische opmerkingen over de afschaffing van de btw-landbouwvrijstelling. Edgar Mulder (PVV) noemt de afschaffing van de btw-landbouwvrijstelling een ordinaire lastenverzwaring voor duizenden boeren. “Welk probleem lost deze maatregel op?”

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Een boer kan heel goed bepalen of de landbouwvrijstelling voordeel oplevert. Dat heeft niets met domheid te maken maar het met besparen op kosten. Daarbij komt dat alle adminIstraties, benodigde onderzoeken en advisering samen al genoeg kosten. Ik denk dat het CDA zich heeft geconformeerd aan de maatregel, namelijk het binnenhalen van extra BTW. Dat zou dhr. Omtzigt dan gewoon kunnen zeggen.

 • kloot

  super slecht idee echt iets voor het C D A

 • farmer135

  Landbouwregeling was voor veel boeren een uikomst, en nog steeds. Boeren kunnen geen goed meer doen tegenwoordig en worden aan alle kanten gepakt. Het slaat nergens op om dit af te schaffen.

 • magele

  Schaam je Omtzigt.

 • Mfb

  Ik zou niet weten waarom er qua btw een uitzondering zou moeten zijn voor de landbouw.
  De administratie is grotendeels wel te automatiseren dus die kosten vallen best wel mee. Door de BTW-boekhouding goed te doen zou je juist wel eens kosten kunnen besparen doordat je altijd bij bent. Eén keer per jaar de boekhouding van een jaar terug in een doos aan de accountant geven is er dan niet meer bij en dat is vaak veel duurder dan elke maand of elk kwartaal de gegevens aanleveren.

 • ed12345

  Ik vergeet niet vlug de reactie op een gesprek vele jaren terug met een belgische vriend Bij het onderwerp BTW regeling hij zei Wij waren jong toen we begonnen en vreen liever dan met de boekhouding bezig zijn De glimlach op zijn vrouw's gezicht scheen nogal bevestigend

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.