Home

Nieuws 2 reacties

Brief agrobedrijven splijt Provinciale Staten Brabant

In het provinciehuis was er weinig waardering voor de brief van vier belangrijke agropartners.

De brief waarin donderdag Agrifirm, Rabobank, Vion en ZLTO de provincie Brabant opriepen vooral betere voorwaarden te scheppen voor boeren om tot versnelde verduurzaming te komen ontving gemengde reacties in de Staten. Tijdens de themabijeenkomst over het flankerend beleid om de versnelde transitie van de veehouderij te realiseren werd de brief niet alom gewaardeerd. Partijen als D66 en GroenLinks zien het toch vooral als preken voor eigen parochie; de agropartners hebben grote eigen belangen.
Artikel gaat verder onder de foto.

Agrifirm, Rabobank, Vion en ZLTO laten in klare taal in een brief weten wat ze vinden van de manier waarop Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant het flankerend beleid voor de veehouderij hebben vormgegeven. Afbeelding: gedeelte brief Agrifirm, Rabobank, Vion en ZLTO
Agrifirm, Rabobank, Vion en ZLTO laten in klare taal in een brief weten wat ze vinden van de manier waarop Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant het flankerend beleid voor de veehouderij hebben vormgegeven. Afbeelding: gedeelte brief Agrifirm, Rabobank, Vion en ZLTO

Reacties

Volgens de PvdA blijkt nergens uit dat de vier agropartners daadwerkelijk willen participeren in de plannen. “Ik zie geen financiële samenwerking met de provincie opdoemen”, zegt PvdA‘er Antoinette Knoet-Michels.

“Door het citeren uit een dergelijke brief in een vergadering laat je je gebruiken”, zegt D66‘er Arend Meijer tegen zijn collega Maikel Boon van de PVV. Boon ziet overigens de genoemde agrobedrijven niet ziet als belanghebbenden maar vooral als kennisinstituten die meer verstand hebben van de agrarische sector dan de provincie-bestuurders.

‘Waarom kwam de kriteik niet eerder?’

Gedeputeerde is verbaasd

In een reactie zegt landbouw-gedeputeerde Anne-Marie Spiering het jammer te vinden dat er blijkbaar twee werelden bestaan. Ze heeft met alle belangrijke partijen in de agrarische sector gesproken in aanloop tot de versnelde verduurzaming en is verrast over de kritiek die de vier agrobedrijven nu hebben op het plan. Spierings: “Het verbaast me zeer nu deze kritiek te horen. Waarom kwam dat niet eerder? Ik heb heel veel partijen gesproken tijdens het hele proces. Alleen de POV heeft destijds geen gebruik gemaakt van een uitnodiging tot een gesprek.”

Welke gesprekken?

Na afloop van de themabijeenkomst blijkt ChristenUnie/SGP Statenlid Hermen Vreugdenhil verbaasd over de opmerkingen van de gedeputeerde. “Ik zou graag de verslagen van die bijeenkomsten zien. Het is mij niet bekend dat dergelijke gesprekken hebben plaatsgevonden. Waren het officiële, formele bijeenkomsten of tussendoor tijdens een kop koffie op een receptie?”

Laatste reacties

  • fietskip

    Dat Spierings het nu pas hoort laat wel goed zien dat ze zeker niet geluisterdt heeft tijdens die zogenaamde gesprekken!!!!

  • wmeulemanjr1

    Natuurlijk hebben de 4 agropartners grote eigenbelangen, als het om geld gaat komt de ware aard naar boven, vrij logisch, niks mis mee!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.