Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:9 okt 2017

Besluit over glyfosaat uitgesteld

Het besluit over de hernieuwde toelating van onkruidbestrijder glyfosaat is nog niet gevallen.

Het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) van de Europese Unie heeft nog geen oordeel geveld over de toelating van glyfosaat. Er ligt een voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat als werkzame stof in de Europese Unie voor een periode van tien jaar toe te laten.

In het Scopaff nemen de 28 lidstaten een besluit over het voorstel. Het besluit is vooruitgeschoven naar een volgende bijeenkomst. Later deze maand is er opnieuw een Scopaff-vergadering, maar het is nog niet bekend of de toelating van glyfosaat dan op de agenda komt. De Europese Commissie wil een duidelijke meerderheid voor een beslissing.

Aangepast voorstel

Mogelijk wordt een aangepast voorstel gedaan om tegemoet te komen aan bezwaren van sommige lidstaten, al zegt de Europese Commissie vooralsnog vast te houden aan de toelating voor tien jaar.

Frankrijk zou een voorstel hebben gedaan om de verlenging voor een kortere periode dan tien jaar voor te stellen, met daarbij het voornemen om het gebruik van glyfosaat op termijn uit te bannen. Komen de lidstaten er niet uit, dan is het aan de Europese Commissie de knoop door te hakken. Glyfosaat heeft nog een toelating tot eind dit jaar. De laatste geplande Scopaff-vergadering in dit jaar is half december.

Laatste reacties

 • sneek1

  Nogmaals: verbieden dat spul. Voor de korte termijn is het een wondermiddel, maar voor de langere termijn een world killer. Laten we met z'n allen voor de toekomst gaan en ook onze opvolgende generaties een gezonde toekomst bieden.

 • boer drenth

  sneek 1. moet niet spreken over zaken waar hij geen verstand van heeft.

 • heidehipper

  misschien heeft hij meer verstand van zuipen tijdens de Sneekweek

 • aardappelboer

  Het is ook geen oplossing als ze dit verbieden, dan grijp je terug op andere middelen die ten eerste veel duurder zijn en ten tweede meer nadelige gevolgen voor de natuur, immers er is aangetoond dat glyfosaat het snelst afbreekt in de grond en het minst schade geeft aan de natuur

 • weerstand

  Lijkt me foutje in artikel: de Commissie stelt een goedkeuring voor één jaar voor. Moet zijn: tien jaar.

 • Jan Braakman

  @ weerstand Is inderdaad een foutje. Eén jaar moet tien jaar zijn. Wordt gecorrigeerd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.