Home

Nieuws 16 reacties

Aanhoudingen wegens mestfraude in Brabant

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben in Noord-Brabant 5 mensen aangehouden.

Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte en fraude met mest. Het gaat om 2 veehouders en 3 medewerkers van een loonbedrijf dat mest verhandelt en vervoert.

Omvang mestfraude nog onduidelijk

Volgens een woordvoerder van de NVWA gaat het om aanhoudingen in Zuidoost-Brabant. Over de omvang van de fraude en de periode waarin het gebeurde is nog geen duidelijkheid, dat wordt nog onderzocht volgens de woordvoerder. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

Met bemonsteringsapparatuur zou gesjoemeld zijn

In alle vrachtwagens waar mest in wordt vervoerd, zit bemonsterings- en verpakkingsapparatuur die automatisch een mestmonster neemt. Dit mestmonster wordt automatisch in een verzegelde monsterpot gedaan. De veehouders en medewerkers van het loonbedrijf worden er van verdacht dat zij deze bemonsteringsapparatuur aangepast hebben zodat de monsters niet goed worden verzegeld.

Laatste reacties

 • husky

  Stevensbeek, naam mag best genoemd worden, doen ze bij Omroep Brabant ook.

 • xw

  NRC vermeld ook naam en woonplaats

 • Willem1984

  <>

 • John*

  het is ook een krom systeem om al die wagens mest te bemonsteren, ze willen de grondwaterkwaliteit verbeteren, trek daar dan monsters van veel gerichter beleid en ook een stok achter de deur voor de derogatie.

 • el

  Lummels

 • alco1

  Ik ga met @John z'n gedachte mee.

 • kleine boer

  Zou chemisch afval ,olie ,asbest vuilniswagen enz enz ook zo gecontroleerd worden.....

 • 344412

  Krom systeem nog geen rede tot fraude mensen. Leidt tot extra eisen en regels waar iedereen weer voor op kan draaien.

 • deB.


  Snel naar grondgebondenheid, afgelopen met dit gezeur!
  Al dat gesleep met stront, man man hou toch op

 • oorspronkelijk

  mestfraude is ook oneerlijke concurrentie
  moet de individuele veehouder het gezag ondermijnen.
  ik ben blij als ik gecontroleerd word
  want burgerplicht staat hoog in mijn vaandel

 • John*

  stel je grondwatermonster voldoet aan de eisen en je krijgt daardoor ruimte voor 250 kg stikstof uit dierlijke mest.. In november monsters trekken en in januari toewijzen als bemestingsruimte. dat is toch voor iedereen win win. Voor die 80 kg extra ruimte laat iedereen het wel uit zijn hoofd om fraude te plegen. En het resultaat zal zijn dat het hele land aan de grondwatereis voldoet.

 • Tinus1

  Op zich zou ditbeen simpele en goede manier zijn , John. Maar zo simpel is het niet: in de bodem vinden talloze processen en omzetting plaats, daarbij zijn er vele invloeden op de bodem behalve mest uit rijden.

 • John*

  in de bodem gebeurd heel veel, maar wat hebben we nu met 30 jaar mestbeleid voor elkaar gekregen? een mestmarkt van 500 miljoen, 160.000 koeien voortijdig geslacht, strengere gebruiksnormen waardoor we in een negatieve balans zitten en nog voldoen we niet overal aan de eisen waardoor we nog meer regels kunnen verwachten... i.p.v. investeren in de bodem gaan de bedrijven investeren in een duur plafond. Mijn inziens de wereld op zijn kop!

 • hansvanbergen

  Is het vreemd als een transport bedrijf een keer een boete krijgt voor overbelading? is het vreemd dat een taxi chauffeur een keer een snelheids bekeuring krijgt? Mest handel en verwerkings bedrijven nemen vele duizenden monsters en als de appartuur een keer niet werkt kun je naar een reparatie bedrijf rijden of ff doopakken. Het is logisch dat de nvwa controleert en het is ook logisch dat daar bij wel eens overtredingen geconstateerd worden. Dat de nvwa meteen de pers belt is wel opvallend. Hte zal waarschuwend bedoeld zijn.

 • John*

  mijn inziens zou een goed mestbeleid voor nederland zijn:

  grondwatermonsters nemen in november, in januari heeft iedereen zijn uitslagen en daarmee is de gebruiksruimte bekend, als er ruimte over is kan deze aangeboden worden aan veehouders met een overschot. daarnaast kan een veehouder mestverwerking contracteren. Als deze twee vastliggen in maart is meteen duidelijk hoeveel vee er gehouden kan worden in de loop van het jaar.

  Geen ingewikkelde rechtenstelsels meer, een resultaatgericht beleid en ruimte voor de individuele ondernemers om dit passend in te vullen. Ik zie toch liever dat melkveehouders die doorwillen die 8000 aan rechten investeren in een betere bodem en mest(be)(ver)kingstechnieken. Dan zo doormodderen.

 • agro1

  zou leuk zijn, als john wist waarover hij het had.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.