Home

Nieuws 2 reacties

90% Bedrijfstoeslagen ‘afgehandeld voor 31 december’

Vanaf 1 december begint RVO.nl met de uitbetaling van de bedrijfstoeslagen 2017.

Op 31 december heeft minimaal 90% van de aanvragen een besluit ontvangen op de zogenoemde basisbetaling; dat betekent een toewijzing inclusief betaling of afwijzing. Die verwachting geeft althans minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in een Kamerbrief over het betaalschema GLB 2017. Volgens Kamp is dit afhandelpercentage 5% hoger dan in 2016.

Indien mogelijk, wordt tegelijk met de basisbetaling ook de vergroeningspremie uitbetaald (voor zover de vergroeningscontroles zijn afgerond) en wordt de betaling van steun voor jonge boeren gedaan.

Eind januari besluit voor 95% aanvragers

Eind januari heeft 95% van de aanvragers een besluit en uiterlijk 30 juni 2018 moet conform de EU-regels elke aanvrager een besluit hebben ontvangen. Vanaf 1 maart 2018 start de uitbetaling van de graasdierpremies voor runderen en schapen.

De gemiddelde waarde van de betalingsrechten in 2017 is vastgesteld op € 284,53 per hectare, het gemiddelde vergroeningsbedrag is € 122,76. De extra betaling voor jonge landbouwers komt uit op € 45,38 per hectare (€ 51 in 2016) voor maximaal 90 hectare. Het budget in 2017 is lager dan in 2016.

Vanwege een overschrijding van het budget wordt de graasdierpremie voor schapen gekort met bijna 25% en komt uit op € 18,11 per schaap. De premie voor runderen blijft € 160 per rund; dat budget is wel toereikend.

Korting bij vaststelling betalingsrechten

Voor de vaststelling van de betalingsrechten is ook in 2017 een korting toegepast. Doorgaans wordt het jaarlijkse budget niet volledig uitbetaald. Bij de toekenning zijn de basisbetalingsrechten vastgesteld op 103% van het beschikbare budget conform Europese regelgeving.

Om budgetoverschrijding te voorkomen wordt dit jaar gekort met 0,185%, in 2016 was dat 0,607%. De algemene budgetkorting (reservering voor crisisuitgaven) is dit jaar 1,39% en wordt toegepast op betalingen vanaf € 2.000. Deze korting wordt volgend jaar alsnog terugbetaald als die reservering niet gebruikt hoeft te worden.

Agrarisch Natuurbeheer 2017

De uitbetalingen voor Agrarisch Natuurbeheer 2017 (SNL) starten vanaf midden januari 2018 en zijn naar verwachting op 15 mei 2018 afgerond. Vanaf 1 januari starten de betalingen voor het vernieuwde stelsel agrarisch natuur- en landschapsbeheer 2017. Die betalingen moet midden februari afgrond zijn is het streven van RVO.nl.

Laatste reacties

  • kraats

    Hoe zouden zijn ambtenaren reageren als 90 % van die ambtenaren hun salaris 'op tijd' kreeg ?

  • ghsmale

    Ze moeten het "werk" een beetje verdelen,
    Komt het vandaag niet klaar, dan morgen maar
    anders hebben ze volgende week niks te doen

Of registreer je om te kunnen reageren.