Home

Nieuws 8 reacties

ZLTO vreest koude sanering in Brabant

Het Brabantse provinciebestuur stuurt met nieuw stikstofbeleid aan op een ijskoude sanering, zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

Volgens Huijbers schuift SP-gedeputeerde Johan van den Hout bewust de inhoud naar achteren om af te kunnen rekenen met het oude ‘establishment’ van Brabant, dat decennialang het plattelandsbeleid domineerde.

Het Brabantse provinciebestuur wil dat verouderde stallen niet in 2028, maar al in 2020 voldoen aan de Verordening Stikstof. Daarnaast moet voor elke nieuwe stal een verouderde stal verdwijnen. Het kan er volgens Huijbers toe leiden dat straks maar een paar honderd megabedrijven over zijn in de provincie. Het einde dus van duizenden gezinsbedrijven.

‘Onzin corrigeert zichzelf’

Deels heeft de partij weinig gevoel bij het boerenbedrijf. “Maar er speelt misschien nog wat meer: soms heb ik het gevoel dat de linkse partijen willen afrekenen met het oude pluche, de oude machtsstructuur waarin CDA en boerenlobby heel sterk waren.” Huijbers geeft vanuit het adagium van zijn vader, ‘onzin corrigeert zichzelf’, de lobby niet op.

“De Statenmededeling moet eerst nog worden omgezet in een concreet voorstel van Gedeputeerde Staten. De eerste reacties op de plannen waren heftig. Vervolgens moet Provinciale Staten zich erover buigen en ik zie dat nu al discussie ontstaat over het tempo. Vervolgens kan de rechtmatigheid van de maatregelen nog worden aangevochten voor de rechter.

Stikstofdepositie niet per stal bekijken

Huijbers benadrukt dat ZLTO niet bestrijdt “dat boeren soms klootzakken zijn die per se bedrijven willen uitbreiden terwijl het niet past in de omgeving”, en ook niet op sommige plaatsen te veel varkens en kippen zijn. Als Brabant zou zeggen: plaats luchtwassers zodat je bedrijf binnen de normen blijft, dan zou ik mijn mond houden. Maar in Brabant is meer dan de helft van de stallen fysiek niet geschikt voor luchtwassers.”

ZLTO vindt dat de stikstofpositie per bedrijf en niet per stal moet worden gekeken. Doe je dat niet “dan stuur je dus aan op een koude sanering.”

Lees vrijdag een interview met ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op Boerderij.nl of in Boerderij Vandaag (bekijk de digitale editie van vrijdag 13 januari)

Laatste reacties

 • John*

  van hout beroept zich op de snuffelpalen. zet hem voor het blok, dat de landbouw wel mee wil bewegen maar mocht er in 2020 geen resultaat bij zijn snuffelpalen gemeten worden dat alle ruimte terug komt voor bedrijfsontwikkeling van de sector. Het is allemaal veel te gemakkelijk om maar te blijven wijzen naar de landbouw. Sterker nog als de sector gehalveerd wordt zouden theoretisch alle luchtwassers uit mogen..

 • fietskip

  Het reageren op van Hout heeft geen zin.
  De varkens en zeker de pluimvee zijn niet de grootste uitstoters van stikstof.
  Als je dus minder stikstof wilt in Brabant moet je het elders minderen.
  Het gaat dus niet om de stikstof uitstoot maar aan de ergernis van links op de intensieve veehouderij.
  Je kunt met goede argumenten komen, maar ze zullen die altijd weg wimpelen.
  Als links zijn zin krijgt is er straks alleen maar productie voor het binnenland en kun je dus de prijs flink omhoog zetten voor je producten.
  De consument zal dit gaan voelen in zijn portomene!
  Of het word geimporteerd en nog duurder.
  Om van de Brabantse economie nog maar niet te spreken, die keldert namelijk.
  Succes met je beleid links!!!!!

 • farmerbn

  Hans had toch vrienden in het andere kamp? Echte vrienden komen nu helpen en als ze dat niet doen weet je dat het geen echte vrienden zijn. In dit soort dagen leer je je vrienden kennen.

 • Sjappie

  "KOUDE SANERING" dat een ZLTO voorman nu plotseling het woord "koude sanering" gebruikt vind ik erg vreemd. In de varkenshouderij is die koude sanering al lang bezig en heeft al vele slachtoffers gemaakt. Sterker nog. Als je noodgedwongen moet stoppen omdat er voor de geldschieters niets meer te graaien valt en je vraagt zlto advies hoe daar mee om te gaan dan rekenen ze zelfs voor eigen leden riante uurtarieven waardoor een koude sanering nog eens extra ver onder het vriespunt komt. Ze hebben zich mijns inziens nooit druk gemaakt om een koude sanering. Als CDA en ZLTO een beetje opgelet hadden dan hadden die linkse rakkers daar niet gezeten waar ze nu zitten.

 • Gat

  Staldering en stallen van 15 jaar verplicht emmissiearm heeft alleen te maken met het asbest wat in 2024 eraf moet.
  Lul verhaal vd hout, ze willen zonder dat hun geld kost die asbest kwijt en verzinnen er maar verhaal om heen!
  Emmissie verminderen in brabant is heel simpel kost boer nix. Pak de wegenbelasting van de automobilist aangezien de sjoemelsoftware 30 keer meer uitstoot bleek dan de test. Met da geld kunnen wij dan het probleem van wegverkeer oplossen. Nu ist gewoon sanering om natuur ruimte te creëren!

 • melkveehouder wim

  van hout heeft niks met de boeren op hij wil ze allemaal kapot maken en weet niet precies hoe snel hij dat wil doen. kijk na de rundveehouderij alle stallen ouder dan 2005 moeten over 4 jaar in zijn ogen emissiearm zijn.
  ten eerst kan dit financieel helemaal niet.
  ten tweede heeft hij er helemaal niet bij nagedacht dat dit net de bedrijven zijn die het meeste weidegang toepassen en de overheid wil meer koeien in de wei dat zal zo niet gaan gebeuren als zijn plan door gaat loopt er over een paar jaar bijna geen koeien meer in de wei

 • farmerbn

  ZLTO moet minder vrienden zoeken bij het andere kamp. Boeren(leden) houden niet van het gevrij met slechte mensen. Nee, ZLTO moet veel meer de confrontatie aangaan en met de vuist op tafel slaan. Als je dat doet gaan leden achter je staan en raak je geen leden kwijt. Als Van Hout onzin eist dan dreig je met een ophok-advies voor rundvee. Je krijgt dan veel positieve aandacht van de pers en daardoor kun je je verhaal kwijt aan de burgers.

 • xw

  mwjdonkers, voor individuele belangenbehartiging moet je inderdaad niet bij die arrogante lui van zlto zijn. Je kunt beter met je geld naar een ander goed adviesbureau gaan. Dan ben je zeker niet duurder uit en wordt er bij het uitgebrachte advies rekening gehouden met jouw belang i.p.v. dat er ook [zoals bij zlto gebeurt] bij het uitgebrachte advies ook rekening gehouden wordt met andere belangen waarbij zlto betrokken is. Het is een waardeloze organisatie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.