Home

Nieuws

Varkensvlees stuwt EU-export

De EU heeft van december 2015 tot en met november 2016 voor €130,7 miljard aan agrarische en voedingsproducten geëxporteerd. Dat is 2% meer dan in de 12 maanden daarvoor.

Dat lag goeddeels aan herstel van de varkensvleesexport. In de maand november was sprake van een recordwaarde van €11,7 miljard.

Na een dramatische periode een jaar eerder nam de export van varkensvlees met 34% oftewel €1,3 miljard toe. De export van andere soorten vlees en vleesafval nam ook toe met circa €500 miljoen. Ook de export van olijfolie (+€482 miljoen) en verse groenten (€383 miljoen), waarin Nederland een groot aandeel heeft, namen toe.

Handelsoverschot neemt toe

Omdat de waarde van de import van agri- en foodproducten licht daalde, neemt het handelsoverschot toe tot €19 miljard. De daling is deels gevolg van lagere graan- en sojaprijzen, die de import uit Brazilië onder druk zet. Tegelijk importeerde de EU fors meer cacao uit Ivoorkust en kocht het ook meer in Oekraïne in. Dat laatste hangt mogelijk samen met nieuwe handelsafspraken tussen de EU en het land.

Wegvallen Russische markt gecompenseerd

De EU exporteerde fors minder naar Rusland, dat een groot deel van de agrarische producten uit de EU weert. Het grotendeels wegvallen van de Russische markt wordt ruimschoots gecompenseerd door extra vraag uit de VS, China, Japan en Vietnam. De VS kocht voor €1,5 miljard meer. De VS importeert onder meer veel wijn en bereide voedingsmiddelen.

De toename op de Chinese markt bedraagt €1,1 miljard, maar dat is deels te danken aan een verschuiving van de handel. De export naar Hongkong daalde met zowat €900 miljoen omdat steeds meer direct wordt geleverd aan Chinese havens als Shanghai en Tianjin en niet meer via het half-autonome Hongkong.

Of registreer je om te kunnen reageren.