Home

Nieuws 2 reacties

Van Dam benadrukt kennis in Nederland bij G20-bijeenkomst

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft bij de eerste G20-bijeenkomst onder Duits voorzitterschap de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van voedselproductie en water onder de aandacht gebracht.

Nederland is geen lid van de G20, maar tijdens het Duitse voorzitterschap dit half jaar, mag Nederland als gast aanwezig zijn bij de vergaderingen van de twintig meest invloedrijke landen ter wereld.

Water staat centraal

Tijdens de Grüne Woche in Berlijn organiseerde de Duitse landbouwminister Christian Schmidt een bijeenkomst van de G20-landbouwministers met als thema voedselzekerheid en water. Hij wil hiermee de belangrijke rol die de landbouw kan spelen bij de wereldwijde vraagstukken van wereldvoedselvoorziening, klimaatverandering en sociale en economische vluchtelingen. “Met de groeiende wereldbevolking moet de landbouw nog productiever worden en nog verantwoorder met de grondstoffen om gaan. Water staat hierin centraal. Zonder water is er geen leven. Maar als grootgebruiker van water heeft de landbouw wel een grote verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met water”, aldus Schmidt.

“Nederland kan als klein land veel mensen voeden en we moeten ons continu beschermen tegen water. We hebben in Nederland heel veel kennis en technologie op het gebied van landbouw en waterbeheer. Deze kennis kan wereldwijd bijdragen aan het oplossen van de problematiek”, zegt Van Dam na afloop van de vergadering. Hij noemt onder andere de Nederlandse kennis om gewassen te telen onder zilte omstandigheden en de veredeling van bijvoorbeeld droogteresistente gewassen.

Digitalisering helpt

Van Dam vindt het belangrijk dat de G20-landen spreken over voedselvoorziening en waterbeheer. “Als deze landen gezamenlijk afspraken maken, gaat er ook echt iets gebeuren in de wereld”, zegt hij. De G20-landen vertegenwoordigen samen 60% van de agrarische grond en 80% van de wereldhandel in agrarische producten.

Tijdens de G20-top hebben de landbouwministers onder andere afgesproken zorgvuldig om te gaan met water. Digitalisering speelt hierbij een belangrijke rol. “Met informatie- en communicatietechnologie is veel winst te behalen om water efficiënt te gebruiken en productie te verhogen”, aldus Schmidt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    We moeten oppassen met afspraken maken want voordat je het weet beperkt zo'n afspraak een groep mensen zoals boeren. Afspraken maken over water is dus gevaarlijk en geeft tegenstanders van de landbouw weer gereedschap om ons te plagen. Van wie is eigenlijk het water dat bv onder onze boerengrond zit? Er valt ongeveer 800 mm regen per jaar en omdat gewassen die niet meteen opnemen zakt dat naar het grondwater. Je zou denken dat boeren eigenaar zijn van dat water en het dus mogen oppompen. Het is in ieder geval niet van mensen uit de Grachtengordel die er nu wel de baas over spelen.

  • mr X

    Een interessant punt; NL is sterk en kan nog sterker worden in de export van kennis.

Of registreer je om te kunnen reageren.