Home

Nieuws 12 reacties

VVD wil nationaal of Europees verbod op vleesnaam voor vegaproduct

VVD-Tweede Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders vinden dat vegetarische vleesvervangers geen typische vleesnaam mogen hebben.

De VVD'ersvragen staatssecretaris Martijn van Dam (landbouw) en minister Edith Schippers (volksgezondheid) in gesprek te gaan met betrokken partijen om misleidende termen op vegetarische producten te voorkomen.

Gelijk Europees speelveld

De VVD'ers stellen Kamervragen naar aanleiding van berichten dat de Duitse landbouwminister vleesnamen als schnitzel en curryworst wil verbieden voor vegetarische varianten hiervan. De Kamerleden zijn ook voorstander van een verbod voor het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit. Ze roepen Van Dam tevens op om in het kader van een Europees gelijk speelveld in Brussel te pleiten voor een dergelijk verbod.

Laatste reacties

 • pepe C

  Maar een slavink mag slavink blijven heten van de VVD?

 • Bennie Stevelink

  Al in de jaren dertig kwam er een plantaardig-chemische kunstboter op de markt. De regering heeft toen al ingegrepen en bepaald dat dit geen "boter" mag heten. Zo kreeg het de naam "margarine". Later kwam de halvarine, deze bevatte minder vet maar was nog meer chemisch.
  In de jaren zeventig kwam er een product op de markt wat leek op jam. Het was gemaakt van zetmeel, heel veel suiker en chemische kleur, geur en smaakstoffen. Dit mocht geen "jam" heten dus kreeg het de naam "confiture". Wettelijk is bepaald dat een product pas "jam" mag heten als het een vastgesteld minimaal percentage vruchten bevat.

  De chemo-slager brengt nu al meerdere jaren plantaardig-chemisch kunstvlees op de markt. De soja-chemische mengsels worden verkocht onder originele vleesproduct-namen. De regering heeft nog steeds niet ingegrepen. Als dit nog lang duurt is er sprake van rechtsongelijkheid.

 • meter

  Die Slavink kan gerust slavink blijven heten Pepe. Ik kan me nl. geen product voor de geest halen dat al slavink heet namelijk. Duidelijk voor iedereen wat daarmee wordt bedoeld en uiterst creatief bedacht. Zou die vegetarische slager ook eens moeten doen ipv meeliften op het succes van het vlees dat hij zo verafschuwt.

 • R.G.L. Zucht

  Na Zwarte Piet in 2016 het nieuwe non topic in 2017? Laten we van de kwaliteit van de producten uitgaan, dan weet iedereen de juiste weg te vinden.

 • Juist niet RGL.. en nu alle soya'melk', amandel'melk' ook aanpakken!

 • THEOLD

  In de jaren ´60 kwam Dupont de Nemours op de markt met CORFAM en noemde dat kunstleer. Volgend is " leer " een beschermde naam voor het product dat uit de looierij van huiden verkregen wordt geworden.
  De " Vegetarische Slager " gebruikt in hoofdzaak grondstof die ook in de koek- en banketbakkerij wordt gebruikt. Onlogisch dus om productbenamingen uit de vleessector te misbruiken voor eigen faveure. De keuze van dit soort ondernemingen om slagerij productnamen te misbruiken heeft dus slechts als basis de snelle Euro die men daarmee denkt te verdienen. Perfect dat Europa wijd dit aangepakt gaat worden.
  Het gebrek aan integriteit van de PvdD fractie voorzitters in de Tweede en Eerste Kamer om zich voor vegetarische ontwikkelingen in te zetten terwijl ze beide rechtstreeks met de productie daarvan verbonden zijn en daarvan dagelijks " mee eten " moet eveneens scherp aan de kaak gesteld worden door alle politieke partijen die zich het belang van een sterke vee- en vleessector in ons land aantrekken.
  Pieter J. den OUDEN - HEERDE

 • agratax(1)

  Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat Vegetarisch niet van de slager / vleeshouwer kan komen en dan ook niet dezelfde naam mag gebruiken als de vleesindustrie. Maar om in deze tijd van verkiezingen me hier als politicus druk over te maken lijkt me zinloze tijdverspilling. Laten de dames en heren nu eens die zaken aan pakken die de kiezer echt raken en waar anders de extreme partijen de winst mee binnen halen of anders gezegd de gevestigde partijen hun verlies aan te danken zullen hebben. Vegetarische slager stoort mij ook, maar de extreme diervriendelijke en milieu regelgeving met dank aan de kleine groep grote schreeuwers aan de grachtengordel of de open grenzen van Europa storen mij en velen met mij nog veel meer. Wie deze items benoemt en zegt hier maatregelen tegen te nemen kan 18 maart wel eens spekkoper zijn.

 • Piloot

  Laten we eens beginnen om de "vegetarische slager" geen vegetarische slager meer te noemen maar "blender groenteboer".

 • vandenbrandcv1

  Inderdaad instanties die niks met vee of vlees te maken willen hebben, hoeven geen sier te maken met nepproducten onder nepnamen.

 • waldpyk

  Agratax

  ik stem liever op 15 maart.

 • bori

  Dit zijn prima vragen .Ook hoop ik dat andere politieke partijen de vragen mede ondertekenen .D66 voelt de bui al hangen heeft al kinderachtig gereageerd.

 • BENHUR

  Vroeger noemden ze bij ons de vegetarische slager gewoon groenteboer!!!
  Kneuzen zijn het.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.