Home

Nieuws

Trump trekt VS terug uit vrijhandelsverdrag TPP

Een flinke meevaller voor de EU-landbouw en een fikse domper voor boeren in de VS, nu president Donald Trump de VS terugtrekt uit een handelsakkoord met landen rond de Stille Oceaan.

De terugtrekking is slecht nieuws voor de Amerikaanse landbouw en een flinke meevaller voor de Europese landbouw. De VS dreigde door het verdrag met de export van zuivel en vlees een voorsprong te nemen in onder meer Japan en Vietnam.

Opzegging TPP was verkiezingsbelofte Trump

Het terugtrekken van de VS uit het TPP-akkoord was een verkiezingsbelofte van Trump, die direct na het zetten van een handtekening onder het besluit het 'een geweldige zaak voor de Amerikaanse arbeider' te noemen. Ook

Trump’s opponent, de Democratische Partij, was tegen TPP, omdat in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen die meedoen de arbeidsstandaarden en de standaarden voor voedselveiligheid en milieubescherming onder de maat zou zijn.

Landbouw VS had economisch veel te winnen bij TPP

Maar de Amerikaanse landbouw had veel te winnen bij TPP, waarvan overigens naast de VS ook onder meer Japan, Vietnam, Singapore, Australië, Chili en Canada deel uitmaakten. De VS verwachtte door de overeenkomst voor miljarden extra aan zuivel, rundvlees, varkensvlees, suiker en voedingsmiddelen te exporteren. Landbouworganisatie American Farm Bureau denkt dat het landbouwinkomen jaarlijks met $4,4 miljard zou zijn toegenomen.

Miljarden die deels zouden zijn afgesnoept van Europese export. Japan, een rijk land met 127 miljoen inwoners en torenhoge importtarieven, was de heilige graal. Het land beloofde binnen TPP onder meer 80% van haar importtarieven voor varkensvlees te schrappen. De EU onderhandelt momenteel zelf met Japan en Vietnam over een vrijhandelsverdrag, en vreesde een achterstand op te lopen.

Japan heeft aangekondigd dat zonder de VS ook wat haar betreft TPP zinloos is, en dus kunnen waarschijnlijk ook onder meer Chili en Australië niet profiteren van extra markttoegang in Japan.

Na TPP richt Trump nu de pijlen op NAFTA

De zorgen van de landbouw houden niet op bij het wegvallen van TPP. Trump heeft ook aangekondigd het NAFTA-handelsakkoord met Canada en Mexico aan te willen passen. Mexico is een belangrijke, vaak de belangrijkste importeur van onder meer Amerikaans graan, varkensvlees en zuivel. Canada is op haar beurt een grote importeur van Amerikaans rundvlees, fruit en levende dieren.

Zuivelmarkt

De Amerikaanse zuivel is wel hoopvol dat een aanpassing van NAFTA de Canadese zuivelmarkt enigszins openbreekt. Nu is de markt goeddeels gesloten, terwijl Canada wel afspraken heeft gemaakt voor de import van kaas uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.