Home

Nieuws 1 reactie

Trump stroomlijnt informatie van landbouwministerie

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wil alle publieke uitingen van diensten onder het ministerie zoveel mogelijk centraliseren.

Dat blijkt uit de eerste maatregelen die onder het nieuwe regime van de regering-Trump is uitgevaardigd in het departement.

Aanvankelijk werd in de media gesuggereerd dat onder andere het landbouwwetenschappelijk instituut (Agricultural Research Service, ARS) een verbod opgelegd had gekregen voor elke openbare uiting (nieuwsberichten, foto's, factsheets, twitterberichten en dergelijke). Dat was gebaseerd op een interne email binnen het departement. Dat e-mailbericht was volgens het ministerie niet gebaseerd op het officiële beleid, zo meldt persbureau Reuters.

Het ARS doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de landbouw, onder ander op het gebied van biotechnologie en effecten van klimaatverandering. De regering-Trump heeft aangekondigd een andere koers te gaan varen op het terrein van klimaatbeleid, omdat zij er niet vanuit gaat dat de klimaatverandering iets te maken heeft met de activiteiten van de mens.

Interne richtlijnen

Het is niet uitzonderlijk dat een nieuwe regering in de VS met aanwijzingen komt over de manier waarop gecommuniceerd moet worden. Landbouwminister Tom Vilsack (onder Obama) deed dat ook bij zijn aantreden in 2009.

Volgens persbureau Reuters zijn de aanwijzingen van huidig landbouwminister Sonny Purdue niet erg afwijkend van wat Vilsack in 2009 aan zijn medewerkers opdroeg. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de interne richtlijnen in 2009 en die Purdue heeft uitgevaardigd, is dat het kantoor van de landbouwminister de leiding neemt in alle communicatie naar buiten, zowel als het gaat om persvoorlichting als over uitingen in sociale media. Websites van de diensten van het ministerie moeten in overeenstemming worden gebracht met het beleid van de nieuwe regering.

Voor de website van het milieuagentschap Environmental Protection Agency (EPA) betekent dat onder meer dat de pagina over klimaatverandering zal worden verwijderd. De pagina zou woensdag (vandaag) al offline gaan. Een medewerker van EPA zei dat met het schrappen van de pagina een groot deel van het werk dat in de afgelopen jaren op dat terrein is verricht, voor het grote publiek verloren gaat. Sommige medewerkers zouden proberen de informatie op een andere manier beschikbaar te houden.

Afwijkende standpunten in eigen uitingen beteugelen

De ingreep van de regering-Trump lijkt er vooral op gericht om afwijkende standpunten in de eigen uitingen te beteugelen.

De nieuwe baas van de EPA, Myron Ebell, zegt dat de informatie wel beschikbaar blijft, ook al staat het niet op de website.

Eén reactie

  • alco1

    Trump is ook tegen TTP.
    Hier vooral de linkse partijen ook.
    Zitten dus op één lijn???????

Of registreer je om te kunnen reageren.