Home

Nieuws 4 reacties

Sprankje hoop voor vrije-uitloopei

De Europese Commissie is bereid met de lidstaten te praten over oplossingen voor de afwaardering van vrije-uitloopeieren.

Staatssecretaris Martijn van Dam ziet dat als een positief signaal, al tempert hij elke verwachting op een oplossing op korte termijn.

Financiële aderlating

Houders van vrije-uitloophennen komen in de problemen als de ophokplicht in verband met de heersende vogelgriepdruk langer duurt dan 12 weken. Na 12 weken mogen de geproduceerde eieren niet langer het predicaat vrije-uitloop dragen en moeten worden afgewaardeerd naar scharreleieren. Dat betekent een financiële aderlating.

'Op langere termijn de Europese regeling aanpassen'

Na afloop van de landbouwraad zei Van Dam maandag dat verschillende lidstaten hem bijvallen. "Ik heb aangegeven dat we op korte termijn een oplossing moeten vinden voor dit probleem en dat we op langere termijn de Europese regeling moeten aanpassen."

Deadline 1 februari

Tot nu toe heeft de Europese Commissie aangegeven dat het lastig is om binnen de bestaande regels een oplossing te vinden. "Dat de Europese Commissie nu zegt mee te willen zoeken is een positief signaal", aldus Van Dam. "Maar daarmee hebben we nog geen oplossing."

De staatssecretaris zegt ook niet dat die oplossing er zal zijn voor 1 februari, als de eerste termijn van 12 weken, sinds het begin van de ophokplicht, voorbij is. "We hopen dat het iets oplevert. We blijven ons er in elk geval voor inzetten", aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • 200113528

  als hij niet opschiet is het ook de tegenvaller van 2017

 • mr X

  Als je geschoren wordt, moet je stil zitten. Het komt allemaal goed.

 • mali

  30 januari ophokplicht intrekken en dag later weer invoeren, makkelijker kunnen we het niet maken

 • Tonnis

  Je kunt deze eieren ook niet in het scharrelsegment drukken. Want de vrijuitloop pluimveehouders hebben hun eigen notering daar hebben ze jaren voor gevochten. Want ze wilden zich onderscheiden van de scharrel pluimveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.