Home

Nieuws 3 reacties

Rechtbank: overheid handelde goed bij Q-koorts

De Nederlandse staat heeft tijdens de Q-koortscrisis voldoende maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen, en voldoende voorlichting gegeven aan burgers.

Dat oordeelt de de rechtbank in Den Haag woensdag in de rechtszaak die bijna driehonderd Q-koortspatiënten hadden aangespannen tegen de staat.

De Q-koortspatiënten hadden een proces aangespannen, omdat zij de overheid aansprakelijk stellen voor hun ziekte. Zij voelen zich onvoldoende geïnformeerd en ze vinden dat er te lang was gewacht met het nemen van maatregelen om burgers te beschermen tegen Q-koorts. De rechtbank heeft de vordering van de eisers afwezen, staat in het zeventig pagina's tellende vonnis.

Passende maatregelen

De rechtbank oordeelt dat de overheid tijdig voldoende en passende maatregelen heeft genomen. De vergelijking die de Q-koortspatiënten trekken met maatregelen in geval van een uitbraak met MKZ of varkenspest, gaat volgens de rechtbank niet op, omdat dit hele andere ziekten zijn en omdat er over deze ziekten veel meer bekend is.

De rechtbank oordeelt dat er voor juli 2009 geen rechtsplicht bestond voor de overheid om verdergaande maatregelen te treffen. De staat had toen al wel algemene hygiënemaatregelen en maatregelen met betrekking tot mest en vaccinatie genomen, zonder dat precies bekend was welke bedrijven besmet waren.

Geen onrechtmatig handelen

In juli 2009 heeft de staat zijn aanpak ingrijpend gewijzigd, omdat de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii kon worden aangetoond in tankmelk van geiten- en schapenbedrijven. Daardoor werd bekend welke bedrijven besmet waren. Deze test had naar het oordeel van de rechtbank niet eerder hoeven worden ingezet. De rechtbank oordeelt dat de staat vervolgens in lijn met zijn plicht heeft gehandeld, door verstrekkende maatregelen te nemen voor besmette bedrijven. Het gaat om een vervoersverbod, een fokverbod en uiteindelijk het besluit tot het ruimen van dieren.

Dat de staat destijds maatregelen had kunnen nemen die hij niet heeft genomen, is niet voldoende om van onrechtmatig handelen te spreken, vindt de rechtbank. Dat geldt ook voor de conclusie dat er achteraf bepaalde maatregelen effectiever zouden zijn geweest.

Voorlichting voldoende

De rechtbank vindt dat de algemene voorlichting over Q-koorts voldoende is geweest. "Omwonenden en passanten konden op basis van de verstrekte informatie weten in welke gemeenten zich een (mogelijk) besmet bedrijf bevond", staat in het vonnis.

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geiten- en melkschapenbedrijven. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels 75 mensen met Q-koorts overleden.

Laatste reacties

 • xw

  Ach ja, het is ook een illusie om te verwachten dat je in een procedure tegen de staat gelijk zou krijgen. Noem het maar een utopie.

 • agro1

  ja, het masker is af.

 • geen boer

  op enig moment heeft een horde letselschade advocaten de patiëntengroep gek weten te maken om steeds maar weer procedures aan te spannen, tegen individuele geitenhouders en nu de overheid in het algemeen aan toe. Naar amerikaans voorbeeld moet toch iemand de schuld krijgen, bij voorkeur een financieel sterke partij!
  Goed dat deze sujetten de deksel op de neus kregen, het zou wat worden wanneer alle patientengroepen op zo'n laakbare wijze te werk gingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.