Home

Nieuws

PotashCorp ziet kaliprijzen aantrekken

PotashCorp denkt dat kaliprijzen verder kunnen stijgen.

Wereldwijd zal volgens PotashCorp in 2017 tussen 61 en 64 miljoen ton kali worden verkocht. Vorig jaar werd 59,6 miljoen ton verscheept. PotashCorp is wereldwijd leidend in de afzet van kali en verkoopt ook fosfaat- en stikstofkunstmest.

Trendbreuk

In het laatste kwartaal van 2016 is de prijs voor het eerst in twee jaar ten opzichte van de vorige periode toegenomen, en wel tot $157 per ton. Daarmee ligt de prijs nog ver onder het niveau van $238 per ton dat een jaar eerder werd genoteerd. Maar volgens de Duitse topman van het Canadese bedrijf, Jochen Tilk, is wel sprake van een trendbreuk.

Vraag naar kali stijgt

De reden dat de markt wat opleeft, ligt in Noord- en Zuid-Amerika. In Noord-Amerika liggen prijzen volgens Tilk op een voor boeren heel aantrekkelijk niveau. Ze zullen volgens hem meer gaan gebruiken. Ook de vraag in Zuid-Amerika neemt toe. In Argentinië is de landbouw met een aardige comeback bezig sinds een liberale president aan de macht is. PotashCorp denkt ook dat in India en China de vraag naar kali toeneemt.

Fosfaatkunstmest

PotashCorp denkt niet dat de fors gedaalde prijzen voor fosfaatkunstmest gaan stijgen. China exporteert grote volumes en minder vraag in India dempt het effect van een toegenomen vraag vanuit Zuid-Amerika. De blijvend slechte marges op fosfaat kunnen volgens het bedrijf leiden tot een forse afschrijving; het lager waarderen van bezittingen zoals voorraden.

Lagere nettowinst

PotashCorp boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $59 miljoen (€55,3 miljoen). Dat is 71% minder dan in de corresponderende maanden een jaar eerder. De omzet daalde 22% tot omgerekend €993 miljoen. Producten van PotashCorp worden via tussenpartijen verkocht aan boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.