Home

Nieuws 1 reactie

Pleidooi voor einde bloedboerderijen

De winning van vruchtbaarheidshormoon op bloedboerderijen in Zuid-Amerika moet op termijn worden beëindigd.

Staatssecretaris Martijn van Dam ondersteunt een oproep die Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) woensdag deed, mede namens het campagnenetwerk Avaaz dat anderhalf miljoen Europese burgers mobiliseerde om een petitie te ondersteunen.

Op bloedboerderijen in Argentinië en Uruguay worden paarden drachtig gemaakt, om vervolgens bloed af te staan waarin het vruchtbaarheidshormoon PMSG zit. De dieren worden vervolgens geaborteerd. Het gewonnen hormoon wordt in Europa als diergeneesmiddel vermarkt, onder andere voor de melkvee- en varkenshouderij.

Verbod op invoer niet mogelijk

Van Dam zegt dat de Europese regels op dit moment een verbod op de invoer niet mogelijk maken. Maar hij wil er wel voor pleiten om bij de productie van diergeneesmiddelen 'good manufacturing practices' als voorwaarde in de regels op te nemen. Als dat lukt, zou de Europese Unie de invoer van op die manier gewonnen grondstoffen kunnen tegenhouden.

Eén reactie

  • el

    Gaat Esther zelf even kijken in zuid Amerika?

Of registreer je om te kunnen reageren.